Протягом дня голосування спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА не виявили системних порушень виборчого законодавства чи конфліктів, які б дестабілізували хід голосування чи мають суттєвий вплив на результати волевиявлення громадян. Однак часті й повторювані процедурні порушення, допущені дільничними виборчими комісіями і спричинені некомпетентністю чи неправомірними намірами виборців, справили негативний ефект на перебіг виборчого процесу в день голосування 21 липня 2019 року.

"Системних порушень, які би вплинули на хід голосування, а також результат підрахунку голосів, станом на цю годину нами не виявлено. Тим не менш, це не означає, що в ході голосування й на етапі підбиття підсумків порушень як таких не було. Очевидно, що Україна ще не настільки в цьому плані прогресує. Нами, зокрема, було зафіксовано на 10% виборчих дільниць факти видачі виборчих бюлетенів особам без належних на те підстав. Загалом задокументовано таких 139 випадків. Подекуди це мало ознаки досить комедійної ситуації, коли бюлетні видавали за пенсійним посвідченням, закордонним паспортом або ксерокопією паспорта. Очевидно, що найбільш типовою проблемою це є для малих населених пунктів і регіонів, де, на думку членів виборчих комісій, які особисто знають виборців, не потрібно надавати документ, що підтверджує особу. У той же час є позитивна тенденція, а саме зменшення кількості фотографування виборчих бюлетенів, як то було під час президентських виборів, особливо під час повторного туру голосування. Загалом чисельність дільниць, на яких були задокументовані такі випадки, була майже 4% в межах всієї України. Зараз вона скоротилася до 0,8% дільниць", – розповіла голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Найбільше занепокоєння викликають часті випадки видачі виборчих бюлетенів без пред’явлення належних документів або неодноразові спроби проголосувати за іншу людину. У день голосування такі інциденти виявлені в межах різних регіонів України на 10,1% виборчих дільниць.

Інше найбільш часте порушення у день голосування 21 липня – розголошення таємниці голосування через демонстрування виборцями заповненого бюлетеня або недотримання вимог щодо встановлення кабінок і облаштування місць для голосування в приміщенні ДВК. Такі випадки зафіксовані на 4,2% дільниць. Для повторного голосування з виборів Президента України цей показник складав 5%, однак на останніх парламентських виборах був меншим (3,9% дільниць).

На цих виборах усі учасники виборчого процесу більш відповідально дотримувалися вимоги не фотографувати бюлетені на дільниці. Такі інциденти були епізодичними і зафіксовані лише на 0,8% виборчих дільниць. У першому турі голосування на президентських виборах масштаб таких порушень був значно більшим (4,8% виборчих дільниць). На повторному голосуванні випадки фотографування бюлетеня в приміщенні виборчої дільниці (в кабінці для голосування чи поза нею) спостерігачі ОПОРИ зафіксували на 3,3% виборчих дільниць. 

Спостерігачі ОПОРИ інформували про відсутність повторюваних спроб вкидання бюлетенів пачками в скриньки для голосування або винесення бюлетенів за межі виборчої дільниці (статистичний показник фіксації таких зловживань складає 0,1%). Однак спостерігачі сигналізували про факт вкидання бюлетенів у стаціонарну скриньку для голосування на дільничній виборчій комісії №140750 у виборчому окрузі № 50 у місті Мирноград (Донецька область). Спланованих і системних дій, які могли свідчити про спроби підкупу виборців на дільницях, не було.

Традиційним для виборів в Україні є незаконне голосування, зокрема голосування без документів, на підставі інших документів, не передбачених законом (зокрема, на підставі закордонного паспорта (ВД № 461150 ОВО 125, Львівська область), пенсійного посвідчення (ВД № 730195 ОВО 202, Чернівецька область), ксерокопії паспорта (на дільниці №710742 в селі Головківка, Чигиринський район Черкаської області), голосування за іншу особу, яке містить ознаки злочину, визначеного статтею 158-1 КК України, 130 випадків (69 порушень в західних областях України, 49 – в центральних, інші – на Сході та Півдні).

В 59 випадках зафіксовано порушення порядку підрахунку голосів (типовим порушенням є порушення черговості підрахунку, здійснювали члени ДВК групами підрахунок, висипали бюлетені одночасно з усіх скриньок, розкладали по купках). У 7 випадках, попри закінчення процедури підрахунку, комісія відмовила у невідкладній видачі  копії протоколів спостерігачам. В 11 випадках спостерігалися ознаки підробки або маніпуляції з виборчими документами (значна їх частина мала місце в центральних областях України). Типовим порушенням було зазначення в протоколі ДВК дати наступного дня 22 липня 2019 року, на ВД № 461520 округу № 125 (Львівська область) підписи на протоколах підрахунку голосів були внесені під час голосування.

В 3 випадках мала місце пряма протидія фіксації порушень з боку комісій (зокрема на ВД № 181432,  ВД № 181432 (Житомирська область) – заборона зйомки; на  ВД № 120458 (Дніпропетровська область) – вести спостереження перешкоджали секретар ДВК та сільська голова. Спостерігачам створювалися перешкоди та обмеження в спостереженні у 13 випадках, також зафіксовано 4 випадки створення комісіями загрози безпеці спостерігача. Зокрема, спостерігачу агресивно загрожували видаленням з дільниці (ВД № 511442 ОВО 135, Одеська область), фізичне перешкоджання фіксуванню внесення до протоколів недостовірних відомостей (ВД № 181432 ОВО 62, Житомирська область), ВД № 120458 ОВО 34, Дніпропетровська область).

Присутність сторонніх осіб  була зафіксована у 23 випадках (в більшості випадків йшлося про представників Національної поліції, ДСНС, голів сільради, депутатів місцевих рад). Виявлена особа була присутня на ДВК в якості журналіста, проте по недійсному посвідченню (ДВК № 320278 округ 94, Київська область), на спецдільниці ВД № 531211 округ 144 (Полтавська область) в 64 колонії на підрахунку голосів був присутній голова виправної установи, який  дивився  бюлетені, надсилав комусь дані після оголошення результатів окремих кандидатів, що може свідчити про контрольованість волевиявлення. На ВД № 320270 8 осіб намагалися бути присутніми в приміщенні для голосування.

Демонстрацію виборцем виборчого бюлетеня в приміщенні для голосування  було зафіксовано в 11 випадках, фотографування виборцями бюлетенів – у 15 випадках, крім того, виявлено 14 випадків агітації на дільниці.

В 6 випадках виборцям протиправно не дали проголосувати (зокрема у 3 випадках підставою відмови була відсутність у виборця витягу про місце реєстрації виборця до ID картки, бо не було із собою), винесення виборчого бюлетеня зафіксовано у 5 випадках.

Крім цього, зафіксовано 188 інших недотримань закону, переважну більшість яких складали порушення, пов’язані з інформаційним та  матеріально-технічним забезпеченням, процедурні порушення допущені виборчою комісією. До прикладу, не вкинуто контрольні листи (ВД № 321389 ОВО 91, Київська область), оголошення перерв під час підрахунку (ВД № 480770 ОВО 127, Миколаївська область).

Також у 14 випадках були зафіксовані інциденти, пов'язані з агітацією на дільниці.  Серед яких найбільш поширеними були: 1) виборці приходили на дільницю у брендованому символікою політичних сил одязі; 2) друковані агітаційні матеріали розміщені на вулиці  біля ДВК; 3) кандидат спілкувався з виборцями на дільниці (ДВК № 610086 ОВО 167); 4) агітація членом комісії  голосувати проти всіх перед приміщенням для голосування (ДВК № 650613 ОВО 184, Херсонська область).

Зафіксовано виніс бюлетенів – 5 інцидентів (на Сході – 4, Центр – 1). Причиною винесення бюлетенів були, як правило, технічні перешкоди для голосування (виборець з інвалідністю не зміг в’їхати до ДВК, відсутнє світло).

Ольга Айвазовська також додала: "Якщо ж говорити про нинішній етап виборчого процесу, тобто підрахунок голосів та роботу окружних виборчих комісій, то, на жаль, цей процес не є безконфліктним. Але найбільш кричущі випадки стосуються роботи 94 ОВК в Київській області, де з першої години ночі майже до 06:15 ранку ОВК припинила прийом протоколів від дільничних виборчих комісій та самоусунулась від процесу, за який безпосередньо відповідає, а саме – прийняття протоколів і підведення підсумків виборів. За різними даними окремі члени комісії планували звернутись до ЦВК з метою припинення власних повноважень, але хочу нагадати, що в день голосування й після дня голосування цього зробити вже не можна. Тому самоусування від завершувального етапу підрахунку голосів і результатів виборів може мати ознаки грубих порушень, у тому числі й тих, які згідно з українським законодавством оцінюються як кримінальний злочин. Тому ми би просили членів ОВК, не зважаючи на досить конфліктну кампанію в цьому окрузі, продовжити процес".

З 20:00 21 липня спостерігачі ОПОРИ розпочали спостереження за перебігом встановлення підсумків голосування. Виявлено декілька проблемних окружних виборчих комісій: ОВК 199 (Черкаська область) – масове переписування протоколів; ухилення від роботи членів комісії в ОВК 94 (Київська область); ОВК – 116 прийняття рішень в умовах  відсутності кворуму; ОВК 181 (Харківська область) – невідомі особи біля приміщення ОВК (понад 10 осіб); ОВК  59  (Донецька область) – припинення приймання документації до 12:00, внаслідок чого утворилися черги членів комісій.

Як зазначив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев, спостереження не обмежується лише днем голосування, що дає змогу оцінити всю кампанію загалом. "Базуючись на звітах наших довготермінових спостерігачів, можемо сказати, що ці вибори відповідали демократичним стандартам і вимогам чинного законодавства, незважаючи на те, що передвиборча агітація супроводжувалась певними порушеннями з боку кандидатів і політичних партій. На нашу думку, виборці мали конкурентний вибір альтернатив серед політичних партій і кандидатів у округах. В абсолютній більшості одномандатних округів, а не тільки в загальнодержавному багатомандатному окрузі, виборчий процес був конкурентний, фактично кандидати змагалися за виборця. І це якісно характеризує цю виборчу кампанію. У нас фактично немає регіонів, де була б млява виборча кампанія, і зараз попередні дані щодо підрахунку голосів засвідчують цю характеристику виборчої кампанії. Позитивним фактором є те, що на цих виборах жодна політична партія чи політична група не зловживала адміністративним ресурсом у власних виборчих інтересах централізовано в межах всієї країни. Хоча, на жаль, місцеві політичні лідери та чинні народні депутати України мали доступ до державних або місцевих комунальних механізмів для використання їх в інтересах передвиборчої кампанії. І ми вчергове звертаємось до Уряду і, можливо, вже до майбутнього парламенту здійснити необхідні кроки для подальшої деполітизації державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, зменшити ризики зловживання бюджетними коштами у політичних і виборчих цілях шляхом прийняття спеціальних змін до законодавства або внесення змін до підзаконних актів", – розповів він.

У свою чергу аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут наголосив також на інших проблемах, пов'язаних із тіньовим фінансуванням. "Якщо говорити не тільки про день голосування, то можна виділити дві наскрізні теми, які теж потребують реагування з боку різних інституцій, в тому числі в частині реформування законодавства. У першу чергу мова йде про тіньовий характер фінансування різних аспектів виборчого процесу. І тут є два блоки, де ця тема кожного року повторюється й взагалі ніяк не вирішується: перше – це тіньова оплата роботи членів виборчих комісій, друге – прихована реклама", зазначив він.

У день голосування 21 липня 2019 року Громадянська мережа ОПОРА здійснювала паралельний підрахунок явки виборців на основі репрезентативної в масштабах України кількості виборчих дільниць. Дані фіксувалися станом на 12:00, 16:00 і 20:00. У цілому по Україні за даними ОПОРИ явка виборців на позачергових парламентських виборах 21 липня 2019 року склала 49,3% (похибка ± 0,6%).

Із повним текстом заяви Громадянської мережі ОПОРА про попередні висновки спостереження на позачергових виборах народних депутатів можна ознайомитись за посиланням.

За додатковою інформацією звертайтеся:
044 591 44 44

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.