Кілька дільничних комісій у Києві відмовились видати копію протоколу про підрахунок голосів спостерігачам ОПОРИ. Хоча чинне законодавство передбачає, що спостерігачі мають право отримати таку копію невідкладно на прохання. Про це повідомили спостерігачі ОПОРИ.

Зокрема, на дільниці №800648 (220 округ, Поділ) по завершенню підрахунку голосів члени комісії спочатку пропонували спостерігачам самостійно заповнювати собі копії протоколів. Коли представниця ОПОРИ зазначила, що, попри поширеність, ця практика не відповідає передбаченій законодавством процедурі, комісія вирішила зробити ксерокопії з оригіналу протоколу, але потім відмовлялася верифікувати сторінки підписом  голови і печаткою.

На дільниці №800752 (219 округ, частина Святошинського району) спостерігачці спочатку пропонували закрити очі на можливі порушення процедури, а коли вона відмовилася — не давали на вимогу копію протоколу. І отримати документ вона змогла аж тоді, коли ОПОРА сконтактувала з ОВК і звідти зателефонували на дільницю.

На дільниці №800690 (220 округ, Поділ) частково повторилася ситуація, описана у першому інциденті. Знову комісія запропонувала спостерігачам самостійно заповнювати протоколи, а потім надала ксерокопії, хоча відмовлялася верифікувати сторінки. У ніч на 22 липня інцидент врегулювала поліція. 

Частина 1 статті 91 Закону України “Про вибори народних депутатів” констатує: “Дільнична виборча комісія на своєму засіданні складає протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці в загальнодержавному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу та протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці в одномандатному виборчому окрузі за формами, встановленими Центральною виборчого комісією не пізніш як за двадцять два дні до дня голосування”.

У частині 10 статті 91 Закону йдеться: “Кандидатам у депутати, їх довіреним особам, уповноваженим особам партій, офіційним спостерігачам, які були присутні при підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, на їх прохання невідкладно видаються копії протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, у тому числі з поміткою "Уточнений", засвідчені на кожній сторінці головою і секретарем дільничної виборчої комісії та скріплені печаткою виборчої комісії, з розрахунку не більш як по одній копії протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу для кожної партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці в одномандатному окрузі для кожного кандидата у депутати в одномандатному окрузі та не більш як по одній копії кожного протоколу для кожного офіційного спостерігача”.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.