Протягом дня ОПОРА фіксує в області переважно технічні порушення, а також друковану агітацію у день голосування.

На Київщині спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують спроби видачі  бюлетенів без паспорта. У більшості випадків порушення не відбулися через зауваження ОПОРИ або виборчих комісій. Однак у селі Домантівка на дільниці 320877 (92 ВО) видали бюлетені без паспортів кільком виборцям. Голова виборчої комісії дала на це дозвіл. Про це повідомив спостерігач  ОПОРИ, присутній на дільниці. Після зауваження спостерігача більше таких випадків не фіксується. У Шпендівці (93 ВО) на виборчій дільниці № 320554 намагалися видати бюлетень по посвідченню водія, але не зробили цього. Виборець повернувся з паспортом.

У 97 ВО зафіксовано 3 спроби отримати бюлетені без документів, передбачених виборчим законодавством. У селі Калита Броварського району на виборчій дільниці 320248 один виборець забув документи, ще один хотів проголосувати за водійськими правами. Однак у комісії їм проголосувати не дали і повернули додому за паспортами. Також одна жінка без документів хотіла проголосувати у Березані, на виборчій дільниці №321095. Її теж повернули за документами.

У селі Циблі Переяслав-Хмельницького району (98 ВО), на виборчій дільниці № 320816 виборець порушив таємницю голосування, проігнорувавши кабіну і здійснивши волевиявлення прямо на скриньці. Зазначимо, відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України «Про вибори народних депутатів» голосування на виборах депутатів є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. А відповідно до ч. 5 ст. 85 Закону виборчі бюлетені заповнюються виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення виборчих бюлетенів забороняється присутність у кабіні для таємного голосування інших осіб.

У селі Тарасівка Білоцерківського району (90 ВО) до дільниці №320079  був організований підвіз виборців шкільними автобусами. Підвозили  переважно літніх людей. Як зазначає спостерігач ОПОРИ, такий підвіз він фіксував двічі. Перший раз привезли близько 15 людей, другий – лише  одну людину. Згідно зі словами  місцевих мешканців, організатором транспорту до виборчої дільниці є сільська рада. Однак з представниками сільради ОПОРІ зв'язатися так і не вдалося. Зазначимо, підвіз виборців може розцінюватися як ймовірний  контроль  за волевиявленням виборців. Відповідно до ч.2 ст. 6, застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця, забороняється. Разом з тим, заступник начальника поліції Київської  області полковник Олександр Шляховський, зазначив, що це організовано дійсно сільською радою для місцевих мешканців похилого віку, яким важко самостійно дістатися до виборчої дільниці. Автобуси надавалися, щоб ці люди мали змогу проголосувати і вони дійсно були у списках. Однак, це повідомлення поліція зафіксувала, опитають сільського голову, чи не було тиску на виборців. Наразі ж поліція порушення не вбачає.

У 90 виборчому окрузі на усіх 97 виборчих дільницях відсутній інформаційний плакат про кандидата-мажоритарника Миколу Бабенка. Секретар ОВК пояснив це тим, що кандидат після своєї реєстрації подав заяву про зняття своєї кандидатури. Втім, після того, як його виключили, він знову подав документи, але вже у той час, коли інформаційні плакати були направлені до друку. Саме тому вони і не були надруковані.

У Борисполі біля виборчої дільниці №321211 дівчина роздавала значки як вдячність за те, що люди прийшли і проголосували. При цьому говорила, що це не агітація, оскільки роздає їх тим, хто вже проголосував і вона представниця громадської організації.

Щодо агітації у день голосування – спостерігачі ОПОРИ зафіксували низку друкованої агітаційної продукції в області. Зокрема, у селі Білогородка 95 ВО округу спостерігачі ОПОРИ виявили агітацію на користь кандидатів Миколи Ляшенка,  В'ячеслава Кучера та Андрія Нагребельного і «Батьківщини». Агітки були розклеєні на стовпах та парканах. Спостерігачі викликали поліцію у зв'язку з порушенням ведення агітації.

Також у межах всього 95 виборчого округу спостерігачі фіксують приховану агітацію на користь кандидата Володимира Карплюка.  У Фастові (91 ВО)  на центральній площі Перемоги напроти  виборчої дільниці №321389 на балконі житлового будинку знаходиться банер «За Сольвара». Перед входом на цю ж виборчу дільницю на інформаційному стенді розміщена агітація декількох партій, а поруч розташований поряд лайтбокс «Зробимо їх ще раз 21 липня».

У 97 виборчому окрузі у селі Калинівка та по дорозі до селища Семиполки спостерігачі зафіксували борди з прихованою агітацією на користь «Слуги народу» з написом «Зробимо їх ще раз 21 липня».

У Броварському районі на кожному стовпі по вулицях Шевченка і Миру зафіксована агітація на користь різних політичних сил. А біля виборчої дільниці №320248 спостерігачі зафіксували агітку з ознаками чорного піару стосовно кандидата від «Слуги народу» Миколи Галушка. Поліцію повідомили про порушення. 

Крім того, спостерігачу в цьому ж окрузі прийшло смс-повідомлення з текстом «На 12 годину явка лише 18%. Не залишайтеся вдома! Павло Різаненко». Однак, як повідомила представниця самого кандидата Павла Різаненка, вони не знають про цю ситуацію і таких повідомлень не бачили. 

ОПОРА наголошує, відповідно до ч. 2 і ч. 3 ст. 70 ЗУ «Про вибори народних депутатів України», передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів, а здійснення передвиборної агітації напередодні дня голосування та в день голосування забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)