Громадянська мережа ОПОРА у Донецькій області фіксує фейкові повідомлення про мінування виборчих дільниць, нестачу виборчих бюлетенів, а також підозрілих людей, які представляються працівниками засобів масової інформації.

Про це під час другої пресконференції 21 липня розповіла координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донеччині.

Спостерігачі ОПОРИ повідомлять про тенденцію, яка зберігається з президентської кампанії, проте не є критичною. Кількість виборчих бюлетенів, які отримують дільничні виборчі комісії, менша, ніж фактична кількість виборців, зазначених у списках для голосування. Розбіжності у кількості складають 30-50 примірників. У органах Державного реєстру та окружних комісіях пояснюють явище тим, що на дільницю додавались люди: військові та ті особи, що змінили місце голосування.

Одним з порушень стало те, що під час ранкового засідання виборчої комісії на одній із дільниць спостерігач ОПОРИ зафіксував, що не вівся протокол ранкового засідання. Після зауваження вони начебто повернулися до процедури засідання та почали вести протокол.

У Краматорському пологовому будинку, де наразі розташована спецдільниця, одному з виборців не дали змогу проголосувати через те, що у нього паспорт у форматі id-картки, до якої не була прикладена роздруківка з місцем реєстрації. Проте ДВК не має права вимагати додаткові документи, оскільки достатньо того, що людина присутня у списку для голосування і має документ, що посвідчує особу. Про це наголошувала на ранковій пресконференції ОПОРИ під час свого виступу начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців облдержадміністрації Руслана Шевцова. 

На одній з дільниць у Костянтинівці під час спостереження виявлено бюлетені без нагляду. Вони лежали на окремому столі, за яким ніхто не працював. Коли спостерігач звернувся до комісії, йому відповіли, що це бюлетені, які мали б поїхати  для голосування за місцем перебування. За даним фактом спостерігач звернувся до поліції, адже невідомо, яка їх кількість була від початку і хто мав до них доступ.

За даними поліції ОПОРІ стало відомо, що у Торецьку було повідомлення про замінування 14-ти виборчих комісій. Поліція це розцінює як терористичну загрозу, але повідомлення не підтвердилися.

Також є інформація про те, що в окрузі №51 у Зайцевому є певні обмеження щодо доступу до будівлі, де розташовані ДВК. На ці дільниці є можливість потрапити тим, хто має там голосувати і тим, хто отримав реєстрацію як офіційний спостерігач. Але є труднощі для тих, хто тимчасово змінив місце реєстрації.

У 59 окрузі з центром у Маріїнці помічені люди, що представляються працівниками ЗМІ, але не мають посвідчень. Вони намагалися отримати інформацію від окружної виборчої комісії щодо явки на 12:00. Але після того, як члени ОВК попросили показати посвідчення, вони відмовилися це робити, через що ОВК викликали поліцію. Місцеві кажуть про те, що це, ймовірно, приїхала організована група.

В окрузі №51 спостерігачі зафіксували два порушення. Так, отримавши виборчий бюлетень, особа побачила, як навпроти її прізвища вже стоїть підпис. Виборчиня звернулася до окружної комісії та поліції.  У іншому випадку на одній із дільниць людина намагалась винести свій бюлетень за межі дільниці.

Є також інформація про незначні порушення у ДВК, де за стандартами має бути 4 виборчі скриньки. Проте, за словами координаторки, такі порушення навряд чи вплинуть на результати голосування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.