Кандидат у народні депутати по 152 виборчому окрузі (м. Рівне) Роман Стасюк опублікував на сторінці у соціальній мережі Facebook фото виборчого бюлетеня з позначкою навпроти своєї кандидатури.

Близько 10:00 кандидат у народні депутати по 152 виборчому окрузі на власній Facebook-сторінці розмістив фото виборчого бюлетеня із позначкою навпроти своєї кандидатури та підписом під фото «Тихо голосуєм».

Начальник Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Рівненській області Руслан Жук повідомив для ОПОРИ, що даний факт занесений до журналу обліку звернення громадян. Наразі, поліцейські опитують кандидата у народні депутати та з’ясовують обставини.

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України «Про вибори народних депутатів України» голосування на виборах депутатів є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється.

Згідно зі ст. 21210 Кодексу про адміністративні правопорушення про порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, агітація в день проведення референдуму: здійснення передвиборної агітації особою, участь якої у передвиборній агітації заборонена законом, проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом чи в місцях, що заборонені законом, здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації, крім випадків, передбачених статтями 212-9, 212-13 та 212-14 цього Кодексу, а так само агітація в день проведення референдуму - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.