ОПОРА на Волині фіксує перші порушення на дільницях - розміщення сейфа з бюлетенями за межами дільниці, нестачу переносних скриньок та кабін для голосування і розміщення кабіни біля вікна. Також у «день тиші» та станом на 07:50 дня голосування на Волині виявляли агітацію та приховану агітацію.

Зокрема, на дільниці №070222 у селі Теклине Камінь-Каширського району сейф перебував за межами дільниці, в іншому населеному пункті - селі Видричі, тож його на дільницю доставляли лише зранку. Окрім того, на дільниці бракує однієї переносної скриньки.

Відповідно до частини 13 статті 82 Закону України «Про вибори народних депутатів» виборчі бюлетені зберігаються у приміщенні дільничної виборчої комісії в сейфі (металевій шафі), який опечатується на тому ж засіданні комісії стрічкою з проставлянням на ній підписів усіх присутніх на засіданні виборчої комісії та печатки виборчої комісії і постійно (до початку підготовчого засідання комісії, передбаченого частиною третьою статті 84 цього Закону) перебуває під охороною поліцейського.

На дільниці №070565 у селі Дольськ Любешівського району (округ №23) - нестача переносних скриньок. Тут така скринька лише одна. Окрім того, на дільниці кабіну для голосування розмістили таким чином, що вона міститься дуже близько до вікна. При такому розташуванні існує імовірність контролю за волевиявленням виборців.

Також не вистачає переносної скриньки на дільниці №070501 у селі Рованці Луцького району (округ №20). На дільниці №070024 (середня) у селі Зимне Володимир-Волинського району (округ №19) міститься лише три скриньки та три кабінки.

Нагадаємо, відповідно до частини 6 статті 83 Закону України «Про вибори народних депутатів України» мала виборча дільниця повинна мати не менше двох стаціонарних виборчих скриньок, середня - не менше чотирьох стаціонарних виборчих скриньок, велика - не менше шести стаціонарних виборчих скриньок. Кожна виборча дільниця повинна мати не менше двох переносних виборчих скриньок.

Згідно з частиною 1 статті  7 Закону України «Про вибори народних депутатів України голосування на виборах депутатів є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється.

Окрім того, спостерігачі фіксують агітацію, в тому числі й приховану. Так, напередодні дня повторного голосування, а також станом на 07:30 ранку 21 липня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують такі матеріали у кожному із п’яти округів. Зауважимо, що у деяких випадках ідеться, що матеріали не познімали із дощок оголошень, іноді ж вони розміщені в неналежних місцях (зупинки, електроопори тощо)

В  окрузі №19 виявили агітплакати на користь двох кандидатів - Ірини Конєвої (само висування) та Сергія Гргоренка («Єврпейська Солідарність»). Матеріали станом на 07:30 дня голосування розміщені на дошках оголошень.

В окрузі №20 зафіксували листівки на користь кандидатів-мажоритарників Андрія Козюри (ВО «Батьківщина»), Віталія Пудліка (самовисування), Івана Мирки («Європейська Солідарність»), Вячеслава Рубльова («Слуга народу»), Вадима Ваврищука (самовисування), Юрія Цейка (ВО «Свобода»). Приховану агітацію, імовірно пов’язану із ще одним кандидатом-мажоритарником Сергієм Мартиняком, виявили на носії зовнішньої реклами. Вказаний білборд містить гасло «СВІЙ» аналогічне до того, яким кандидат послуговувався під час кампанії. Наприклад, у селі Забороль Луцького району в «день тиші» на дошці для оголошень виявили листівки на користь Андрія Козюри та Віталія Пудліка. Також у селі Конюхи у день голосування виявили агітацію на користь Івана Мирки та Вячеслава Рульова на дошці оголошень поблизу виборчої дільниці.

В окрузі №21 виявили агітацію за кандидата-мажоритарника, яка не містила вихідних даних і була розміщена на автомобілі - йдеться про матеріали на користь Олега Місірука. Також на конструкціях зупинок поблизу міста Ковель виявили агітаційні плакати на користь Богдана Сінчука (ВО «Батківщина») та Віктора Мовчана (самовисування).

В окрузі №22 розміщені білборди на користь кандидата, які місять прізвище кандидата, на назву фонду, засновником якого він є. Йдеться про білборди із надписом «Тільки разом - тільки Палиця» та емблемою благодійного фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Окрім того, виявили постери на користь висуванця від всеукраїнського об’єднання Свобода» Миколи Федіка, які містять його фото та прізвище.У громадському транспорті виявили листівки на корись самовисуванця Вячеслава Панасюка, а на дошках оголошень - листівки партії «Голос».

Також у місті виявили приховану агітацію, імовірно пов’язану із двома партіями, адже матеріали виконані з використанням схожих шрифтів, кольорової гами, розміщення тексту на площині тощо щодо агітматеріалів, які партії-суб’єкти використовували під час передвиборчої кампанії. Йдеться про білборди «За ЄС і НАТО», ймовірно, на користь «Європейської Солідарності» та «Зробимо їх ще раз 21 липня» ймовірно на користь «Слуги народу»

 

Окрім того, в окрузі №22 у день голосування виявили білборди Громадянського руху «Свідомі», логотипи якого на своїх білбордах раніше розміщував кандидат-самвисуванець Тарас Шкітер. Також матеріал виконаний в аналогічних колорах та стилі до передвиборнох агітації кандидата.

В окрузі№23 натомість виявили розміщені білборди та листівки на користь Максима Приймачука із фото,з прізвищем кандидата-мажоритарника, а також назвою партії «Слуга народу», від якої балотується кандидат. Також в окрузі виявили приховану рекламу на користь цієї ж самої партії. У день голосування у селі Комарове Маневицького району на дошках оголошень також виявили агітацію на користь само висуванця Дмитра Махортова, а у селі Рудники та селищі Маневичі  -  на користь Максима Приймачука та партії «Голос».

Відповідно до частин 2-3 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування. Передвиборна агітація напередодні дня голосування та в день голосування забороняється. У цей же час забороняються проведення масових акцій (зборів, мітингів, походів, демонстрацій, пікетів) від імені партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидатів в депутати, розповсюдження агітаційних матеріалів, а також публічні оголошення про підтримку партією чи окремими кандидатами у депутати проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.