Кандидат у народні депутати у виборчому окрузі №187 Микола Стефанчук звинуватив міського голову Хмельницького в агітації в робочий час на користь іншого кандидата в цьому окрузі Віталія Діденка, і попросив суд притягнути міського очільника до адміністративної відповідальності. Суд залишив позов без задоволення.

Ввечері 20 липня до Хмельницького окружного адміністративного суду звернувся кандидат у народні депутати України у виборчому окрузі №187, висуванець партії «Слуга народу» Микола Стефанчук. У позові він просив визнати протиправними дії міського голови Хмельницького Олександра Симчишина щодо порушення порядку проведення передвиборчої агітації та притягнути його до адміністративної відповідальності.

На думку Миколи Стефанчука, міський голова порушив вимогу частини 1 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», відповідно до якої посадовим особам органів місцевого самоврядування в робочий час забороняється участь у передвиборчій агітації. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що Олександр Симчишин неодноразово брав участь у агітаційних заходах кандидата у виборчому окрузі №187 висуванця ВО «Свобода» Віталія Діденка. Так, прізвище міського голови використовувалось у агітаційній продукції та розміщено на зовнішній рекламі кандидата, а 16 липня 2019 року, в робочий час,  міський голова разом із кандидатом провів агітаційний захід у приміщенні комунальної установи «Молодіжний центр».

Судове засідання було призначене на 20 годину 20 липня, а завершилося уже після півночі 21 липня. Ні сам позивач, ні його представники до суду не прийшли. Був лише відповідач Олександр Симчишин.

Олександр Симчишин у судовому засіданні спростував свою участь у агітаційному заході в «Молодіжному клубі» в робочий час. Суд переглянув відеозапис заходу та не виявив агітації з боку відповідача. А оскільки ролик у мережі Facebook на користь Віталія Діденка Олександр Симчишин розмістив у час обідньої перерви, то в цьому факті суд також не побачив порушення.

Як вказано у рішенні суду, яке він виніс о 2 ночі 21 липня, щодо інших фактів, наведених у позовній заяві, належних доказів суд не отримав, тож залишив позов Миколи Стефанчука до Олександра Симчишина без задоволення.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.