У Києві виборцям з 216 округу (частини Дніпровського і Дарницького районів) дзвонив робот і  пропонував голосувати за Віталія Павлика в обмін на продуктовий набір. Номер міг належати кандидатці від “Слуги народу” Анні Пуртовій (Печерськ, 221 округ).

З приводу обдзвону до ОПОРИ звернувся виборець. Йому вдалося записати  пропозицію робота.

https://soundcloud.com/vge62379ouan/zapis-agtrobota

“Якщо ви проголосуєте за мене, ми принесемо вам ще один продуктовий набір. У 216 окрузі голосуйте за мене — Віталія Павлика”,  — говорив робот голосом, схожим на голос кандидата.

Мажоритарник Віталій Павлик зреагував заявою, що проти нього організували провокацію.

“Шановні виборці, якщо до вас телефонують і пропонують отримати від мене заохочення, в тому числі у вигляду продуктового набору – ЦЕ ПРОВОКАЦІЯ!”, - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Скрінкопія допису Віталія Павлика

Виборцю, який звернувся до ОПОРИ, телефонували з номера 0931292331. У публічному доступі є сервіси, які дають змогу перевірити, кому належить номер. Наприклад, ресурси “Телефонний довідник” чи Meanly. Вказаний вище номер ідентифікувався там як такий, що належить Анні Пуртовій, кандидатці від “Слуги народу” у 221 окрузі (Печерськ).

У онлайн-довідниках номер пов'язаний із Анною Пуртовою, кандидаткою від “Слуги народу” у 221 окрузі (Печерськ).

Оскільки зараз існує технологія “спуфінгу” — підміни номера, з якого телефонують, ОПОРА спробувала сконтактуватися із Пуртовою. Їй були залишені повідомлення на офіційній сторінці у Facebook, на її персональній сторінці на сайті “Слуги народу”, а також було надіслано листа на пресслужбу партії. Усі звернення лишилися без відповіді.

Кандидат Віталій Павлик заявив, що написав заяву у поліцію. Якщо правоохоронці підтвердять, що обдзвін відбувався за його ініціативи, то такі дії можуть мати ознаки порушення частини 14 статті 74 закону “Про вибори народних депутатів”, де написано, що:

“(..)надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців”.

Якщо ж правоохоронці спростують причетність Павлика до цих дзвінків, то обдзвін з незаконною пропозицією може мати ознаки серйозного правопорушення. Пропозиція продати свій голос в обмін на продуктовий набір - це заклик порушити закон. За статтею 27 Кримінального кодексу, особа, яка умовлянням, підкупом, погрозою, примусом або іншим чином схилила іншого співучасника до вчинення злочину, є підбурювачем. А якщо це відбувалося від імені непричетної до цього людини, то мова може йти ще і про розповсюдження неправдивої інформації. За умови встановлення правопорушника потерпілий може звертатись до суду з позовом про захист гідності, честі та ділової репутації. Судова практика на цю тему деталізована у відповідній постанові пленуму Верховного суду України.

Нагадаємо, люди у футболках “Команда Віталія Павлика” масово заміняли поштові скриньки на нові у 216 окрузі Києва.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)