Протягом передвиборної кампанії з дострокових виборів народних депутатів на Волині сім політсил вели активну агітаційну кампанію, ще шість – проявляли себе лише у деяких формах агітації. Водночас активність кандидатів-мажоритарників сильно різнилася залежно від округів. Найпоширенішими порушеннями у регіоні було поширення агітматеріалів без вихідних даних та порушення правил благоустрою – загалом правоохоронці склали 23 протоколи.

Про це йшлося 19 липня під час пресконференції «Підсумки передвиборної кампанії на Волині: результати спостереження ОПОРИ та реагування поліції на порушення».

Координатора Громадянської мережі ОПОРА на Волині нагадала, що на Волині загалом реєстрували 46 кандидатів у п’яти одномандатних виборчих округах. Проте у виборчому окрузі №21 двоє кандидатів відмовились від участі у виборах і ЦВК прийняла рішення про скасування їх реєстрації.

«Далеко не усі кандидати і партії проявляли хоча б одну форму активності у передвиборний період. Найбільша активність була зафіксована з боку політичних партій «Слуга народу», «Голос», «Європейська Солідарність», «Українська стратегія Гройсмана», ВО «Свобода», Радикальна партія Олега Ляшка, ВО «Батьківщина» та «Громадянська позиція». Меншою мірою помітною була активність з боку «Об’єднання «Самопоміч», партії «Сила і честь», «Опозиційний блок», «Опозиційна платформа – За життя», «Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі»

 

За її словами, переважно політичні партії використовували у своїй передвиборній кампанії зовнішню та медійну рекламу, публічні заходи (у тому числі концерти), вуличну агітацію, поширювали друковану агітаційну продукцію, а кандидати від партій переважно проводили особисті зустрічі з виборцями. Одна політична сила, а саме «Слуга народу», використовувала рекламу на транспорті. Окрім того, 10 політсил рекламувалися через білборди та сітілайти.

Медійну рекламу, зокрема, публікації в онлайн-ЗМІ та друкованих виданнях, в невеликих масштабах використовували політичні партії «Європейська Солідарність», «Українська Стратегія Гройсмана», «Слуга народу», Радикальна партій Олега Ляшка, ВО «Свобода» та ВО «Батьківщина». Телевізійна реклама на місцевих телеканалах стосувалася переважно політичних партій «Слуга народу», «Голос», «Європейська Солідарність», «Українська стратегія Гройсмана», Радикальна партія Олега Ляшка, «Сила і честь».

Встановлення наметів та поширення через них друкованої агітаційної продукції використовували «Європейська Солідарність», «Українська стратегія Гройсмана», ВО «Свобода», Радикальна партія Олега Ляшка, ВО «Батьківщина», «Громадянська позиція», «Національний корпус», «Об’єднання «Самопоміч».

«Щодо кандидатів-мажоритарників, то у всіх округах загальна інтенсивність передвиборної кампанії була різною. Якщо у виборчому окрузі №20 вісім з дев’яти зареєстрованих кандидатів проявляли хоча б одну форму активності, то у виборчих округах №19 та №23 повноцінну кампанію вели лише 2-3 кандидати», - відзначила координаторка ОПОРИ на Волині.

Протягом передвиборної гонки на Волині були поширення друкованої агітаційна продукції  без вихідних даних та розміщення її у заборонених законом чи невстановлених для цього місцях.

Стосовно мажоритарників, то порушення порядку розміщення друкованих агітаційних матеріалів фіксували переважно з боку кандидатів в ОВО №20 – з боку Івана Мирки («Європейська Солідарність»), Андрія Козюри (ВО «Батьківщина»), Вячеслава Рубльова («Слуга народу»), Вадима Ваврищука (самовисування), Віталія Пудліка (самовисування); в ОВО №21 – з боку Віктора Мовчана (самовисування), Степана Івахіва (самовисування), Олександра Калюжного (самовисування); в ОВО №23 – Максима Приймачука («Слуга народу»); в ОВО №22 – Миколи Федіка (ВО «Свобода»).

Також  в ОВО №20 трапилося кілька випадків розміщення друкованих агітаційним матеріалів в приміщеннях чи на будівлях ДВК, міських, селищних рад і районних адміністрацій, на автовокзалі.  Спостерігачі виявили  один випадок агітації з боку голови ДВК на користь партії ВО «Батьківщина».

Розповіла представниця ОПОРИ й про проблемні моменти у роботі окремих окружних та дільничних виборчих комісій.

«Перша проблема – не всі члени окружних виборчих комісій в області відвідують засідання ОВК. Другий момент – через недостатнє матеріально-технічне забезпечення окремі ДВК не запрацювали ще станом на 12 липня 2019 року, у той час як мали розпочати роботу до 8 липня включно. Третій факт – масові заміни у складі дільничних виборчих комісій. Станом на сьогодні у складі всіх ДВК на Волині уже відбулось понад тисячу замін членів комісій та представників керівного складу»

Очільник Головного управління Нацполіції на Волині Петро Шпига нагадав, що поліція знаходиться поза політикою та діє виключно в межах чинного законодавства у правовому полі.

«Хочу запевнити всіх, що поліція області готова до забезпечення безпеки при проведенні позачергових виборів до Верховної Ради. На даний час констатуємо, що понад половина ДВК вже взята під охорону, решті до кінця дня  при надходженні бюлетенів теж повністю забезпечимо охорону. Поліція працює у посиленому варіанті несення служби», - повідомив правоохоронець.

За його словами, поліцейські передбачили резерви сил, які можуть задіяти при виникненні «нештатних» ситуацій. Територію області поділили на 8 зон, де  постійно знаходитимуться резервні сили, аби правоохоронці могли максимально оперативно реагувати на ситуацію.

 

«На території області ситуація стабільна та контрольована. Ми за цей короткий процес передвиборної гонки зареєстрували 110 повідомлень, пов’язаних із порушеннями виборчого процесу. Ми реагували на всі повідомлення, в тому числі, які ми виявляли через моніторинг мережі Інтернет», - додав Петро Шпига.

Тож правоохоронці склали 23 адмінпротоколи, із яких 17 спрямовані до суду.

За словами начальника управління превентивної діяльності ГУ НП у Волинській області Володимира Солоненка, громадян турбують анонімні повідомлення про замінування, які «покотилися» територією країни.

«ГУ НП спільно із підрозділами Державної служби із надзвичайних ситуацій передбачили групи вибухотехніків, які нестимуть цілодобове чергування у кожному із виборчих округів, аби оперативно реагувати на такі можливі повідомлення», - наголосив поліцейський. 

Водночас Володимир Солоненко відзначив, що під час цієї передвиборної кампанії порушень значно менше, ніж під час президентської гонки.

«У нас передбачені слідчі групи, які аналізують усі матеріали, які надходять до правоохоронних органі із приводу порушення виборчого законодавства, проводиться перевірка та приймаються рішення…  На сьогоднішній день кримінальних проваджень, які би стосувалися безпосередньо порушень за період передвиборної гонки, не зареєстровано», - додав заступник слідчого управління ГУ НП у Волинській області Андрій Литвин.

За словами обмудсменки із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА на Волині Євгенії Коваленко, переважна кількість звернень, які до неї надходили, стосувалися проблем з внесенням змін до списку виборців або порядку тимчасової зміни місця голосування. Окрім того, омбудсменка вивчала питання доступності дільниць.

«У зв’язку із тим, що під час президентських виборів я зафіксувала декілька випадків, коли особи із інвалідністю не скрізь могли вільно потрапити до дільниць, я промоніторила ситуацію в області. Метою було з’ясувати, чи всі дільниці в задовільному стані, добре освітлені та обладнані пандусами», - повідомила представниця ОПОРИ.

 

На її запити у 80% прийшли відповіді, що дільниці облаштовані, немає аварійних тощо. Однак омбудсменка вважає, що така ситуація далека від реального стану речей.

«Переважна більшість дільниць не мають пандусів, деякі із них на других поверхах. Тому під час виборів перевірю, чи дійсно люди із інвалідністю зможуть на них проголосувати. Зазначу, що переважна більшість районних адміністрацій наприкінці відповідей вказували, що всі ці громадяни можуть проголосувати вдома», - повідомила Євгенія Коваленко.

Однак особи із інвалідністю самі мають право самі вирішувати, де їм зручно здійснювати волевиявлення.

Водночас омбудсменка відзначила високий рівень підготовки до виборів на спецдільниці у слідчому ізоляторі. Її підготували відповідно вимог, а особи, які там перебувають, мають доступ до інформації про кандидатів та партії.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)