18 липня у селі Бояни відбувся концерт, на якому виступав кандидат в народні депутати Іван Семенюк (ВО №203). Також участь у заходів взяв артист під псевдонімом «Fuego», який, за словами місцевих жителів, є громадянином Румунії.

Концерт відбувався біля місцевого будинку культури, площа біля його будівлі та біля входу у приміщення використовувалися як сцена. Біля неї був розміщений агітаційний плакат в підтримку Івана Семенюка, кандидата в народні депутати на окрузі №203. Агітація була надрукована українською мовою, однак сам концерт проводився румунською мовою.

Захід розпочався із промови ведучих, в якій вони розповіли про артистів та колективи, які виступатимуть, а також висловили свою подяку Івану Семенюку. Далі на сцену вийшли колективи «Буковина-Бенд» та «Міоріца Бояни».

«І хочемо ще раз сказати щире дякую Івану Васильовичу Семенюку, людині з великої букви, яка робить все можливе, аби розвинути не тільки рідне село, але й всю область», – каже ведуча   концерту.

Після виступу колективів на сцену вийшов сам Іван Семенюк.

«Хочу попросити вас 21 числа прийти на вибори, зробити все можливе, щоб вибрати кандидата з району Новоселиця, нас 4. Думаю, з 4-ох знайдете кого захочете вибрати. І хочу попросити, щоб всі прийшли на вибори. Тому я на сцені, і хочу сказати кілька слів про гостей, яких я сьогодні привіз. Справді, не можемо робити такі свята без танців, і без людей, які гарно співають на свято села. З нами людина, яка є моїм другом, і заспівати нам не відмовився. Це Паул Фуего. Дякую за увагу і щасливого року», – сказав Іван Семенюк.

Близько 19:20 перед будинком культури почав свій виступ артист «Fuego». Він зазначив, що виступити у Боянах його покликав Іван Семенюк.

За словами інших відвідувачів концерту, Фуего є громадянином Румунії. Також інформацію про це можна знайти в Інтернеті.

У зв’язку з цим, довготерміновий спостерігач Громадянської мережі ОПОРА звернувся до поліції із проханням перевірити, чи не порушує виступ іноземного артиста частину 1 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», у якій йдеться про те, що участь у передвиборній агітації забороняється іноземцям та особам без громадянства, у тому числі через журналістську діяльність чи у формі участі у концертах, виставах, спортивних змаганнях, інших публічних заходах, що проводяться на підтримку чи за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.
(#вибори; #opora; #опора)