Спостерігачі ОПОРИ на Херсонщині фіксують порушення норми Закону «Про вибори народних депутатів України» щодо обмеження ведення передвиборної агітації – один кандидат запросив на концерт іноземний музичний гурт, інші залучають до рекламних статей в ЗМІ чиновників, а член дільничної виборчої комісії співпрацює з штабом кандидата. 

За два з половиною тижні липня ОПОРА зафіксувала декілька десятків випадків порушення ведення агітації. За фактами, описаними нижче, 18 липня представники ОПОРИ написали заяву в поліцію, яка увійшла до журналу єдиного обліку за № 19660.

Білоруський гурт «Песняры» на сцені з кандидатом від «Опозиційного блоку»

16 липня на херсонському суднобудівному заводі, директором якого є один з кандидатів в народні депутати в 182-му окрузі Василь Федін, відбулося урочисте закладання третього насиченого корпусу танкера-хімовоза, на якому був присутній народний депутат, лідер «Опозиційного блоку» Євген Мураєв. Наприкінці заходу, який був відкритим для херсонців, відбувся святковий концерт.

Одним з гуртів, які співали на сцені, оформленої в кольорах «Опозиційного блоку» та з написами «Довіряю Федіну» був білоруський гурт ВІА «Песняры». Також на заході стояв агітаційний намет Василя Федіна та роздавалася агітаційна друкована продукція. Крім того, Василя Федіна супроводжував секретар Херсонської єпархії УПЦ протоієрей Максим.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 74 Закону «Про вибори народних депутатів України» участь у передвиборній агітації забороняється іноземцям та особам без громадянства, у тому числі через журналістську діяльність чи у формі участі у концертах, виставах, спортивних змаганнях, інших публічних заходах, що проводяться на підтримку чи за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати.

Член ДВК працювала на штаб одного з кандидатів, а від поліції намагалась втекти

14 липня громадський активіст міста Каховки, що на Херсонщині, побачив, як член дільничної виборчої комісії № 650573 (185 ВО) розклеювала оголошення про зустріч з кандидатом в народні депутати в цьому окрузі Вегандзом Мясникяном (самовисуванець). Про це каховчанин Максим Біжан розповів спостерігачам ОПОРИ.

Небайдужі громадяни викликали поліцію. За словами Максима Біжана, жінка є відомою в області, адже раніше була головою села Федорівка. Зараз вона є членом ДВК за поданням ОВК №185.

«Коли приїхали правоохоронці, жінка два рази намагалась втекти та хотіла передати свою сумку подружці»,  – розповів громадський активіст. 

На підозрювану була складена заява за ймовірне порушення виборчого законодавства.

Згідно з п.4 ч.1 ст. 74 того ж Закону членам виборчих комісій протягом строку їх повноважень у відповідних виборчих комісіях участь у передвиборній агітації забороняється.

Посадові особи та агітація зі сторінок районних видань

У районній газеті «Маяк» № 28 від 12 липня в рубриці «Рядки вдячності» розміщена подяка Бериславського міського голови Олександра Шаповалова кандидату до ВР в 184-му окрузі Ігорю Колихаєву (самовисуванець) за «справи, зроблені для Берислава та бериславців», зокрема мається на увазі оновлення парку, яке відбулося 12 липня.

У газеті Іванівського району «Нове життя» № 27 від 11 липня у рубриці «Передвиборна агітація» в підтримку кандидата в народні депутати в 185-му окрузі та чинного народного депутата Сергія Хланя висловлюються голова Іванівської ОТГ Віктор Дебелий та директор Іванівського міжрайонного управління водного господарства Валерій Щербань. Вони говорять про те, що «Сергій Хлань багато встиг зробити для селища та всього району» та що «без його наполегливості, складної та системної роботи, вміння переконувати – ми б досі лише мріяли про безперервне водопостачання в Іванівці». Матеріал розміщений в рубриці «Передвиборча агітація».

У виданні «Говорить Нова Каховка» № 27 від 9 липня знову посадові особи висловлюють підтримку кандидату до ВР в 184-му окрузі Ігорю Колихаєву. Так, один з матеріалів цитує секретаря Новокаховської міської ради Олександра Лук’яненка, який вважає, що «Ігор Колихаєв буде достойним народним депутатом» та прямо говорить, що активно займається організацією роботи виборчого штабу Ігоря Колихаєва та виборчої кампанії і що він зараз перебуває у відпустці.

Дійсно, в Новокаховській міській раді представникам ОПОРИ підтвердили, що Олександр Лук’яненко у відпустці з 1 липня, проте в передвиборчій кампанії Ігоря Колихаєва він почав брати участь ще в червні, супроводжуючи кандидата під час зустрічі з виборцями в різних селах.  

На іншій сторінці цього ж видання Ігоря Колихаєва підтримують радник міського голови Нової Каховки на громадських засадах Юрій Кобцов, голова Новокаховської ради ветеранів Дмитро Папуша, головний тренер БК «Данька» Олександр Кудров, директор будинку культури «Таврія» в селі Центральна Основа Володимир Власенко, директор музею історії міста Нова Каховка Віктор Васильєв.

У газеті «Слава праці» № 28 від 11 липня опублікований матеріал під назвою «Чому я буду голосувати за Василя Зеленчука?» (кандидат до ВР в 186-му окрузі від ВО «Батьківщина»), підписаний головним лікарем Олешківської лікарні Василем Борисовим. У статті написано, що «багато медиків будуть голосувати за Василя Зеленчука».

У виданні «Каховська зоря» № 28 від 11 липня начальник Каховського магістрального каналу Сергій Літвін говорить про те, що «Сергій Хлань зупинив приватизацію Каховського Магканалу», дякує чинному народному депутату «від усього колективу та аграріїв області» та закликає підтримати Сергія Хланя на виборах.

Згідно з ч. 1 ст. 74 Закону «Про вибори народних депутатів України» участь у передвиборній агітації забороняється у робочий час посадовим і службовим особам органів виконавчої влади, та органів місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам,  крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом. Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Відповідно до ст. 212-10 КУпАП порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)