9 липня спостерігачі ОПОРИ зафіксували в Новій Каховці білборд, на якому зображений кандидат в народні депутати в 184-му окрузі Ігор Колихаєв (самовисування) разом з секретарем Новокаховської міської ради Олександра Лук’яненка.

На білборді окрім фотографій кандидата в народні депутати та посадовця зазначено: «Спорткомплекс та басейн. Проект готовий. Починається будівництво» та підпис «Колихаєв Ігор, Лук’яненко Олександр».

Окрім того, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА вже неодноразово фіксували, що секретар Новокаховської міськради супроводжує кандидата під час зустрічей з виборцями.

Так, 6 липня Ігор Колихаєв зустрівся з медпрацівниками Великоолександрівської районної лікарні та відділення швидкої допомоги Нової Каховки. На фото поряд з ним стоїть особа, схожа на секретаря Новокаховської міської ради Олександра Лук’яненка.

Аналогічна ситуація була й у червні. Наприклад, 26 червня кандидат зустрічався з мешканцями міста Нова Каховка та сіл Обривка, Тополівка і Райське. Спостерігач ОПОРИ зафіксував, що під час заходу Ігоря Колихаєва супроводжував секретар Новокаховської міської ради Олександр Лук’яненко.

Також особа, схожа на чиновника була разом з кандидатом 20 червня під час зустрічі з працівниками управління праці та соціального захисту Новокаховської міської ради, 19 червня під час зустрічі з працівниками комунального підприємства «Міський водоканал» в Новій Каховці.

Супроводжують Ігоря Колихаєва й сільські чиновники. Наприклад, 21 червня він зустрічався з мешканцями сіл Піщане, Нові Лагері, Корсунка, де його супроводжували староста Дніпрянського старостинського округу Анатолій Білий та працівники відділу з питань управління комунальним майном, інфраструктури Дніпрянського старостинського округу. Анатолій Білий був присутній на зустрічах кандидата й на інших зустрічах в червні. Пости про це разом з фото розміщені в групі Благодійного фонду Ігоря Колихаєва в Фейсбуці.

Нагадаємо, що згідно з ч. 1 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» участь у передвиборній агітації забороняється у робочий час посадовим і службовим особам органів виконавчої влади, та органів місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам,  крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом. Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)