Ввечері 16 липня у місті Скалат відбулася сутичка між представниками ВО «Свобода» та кандидатом-мажоритарником Ігорем Дацківом. Конфлікт виник через розміщення передвиборної агітації на білборді. В результаті одна особа отримала травму руки, а правоохоронці відкрили кримінальне провадження.  Про деталі дізнавалася ОПОРА.

Прихильник ВО «Свобода» та один із учасників події розповів ОПОРІ, що розпочалося все із повідомлення мешканців міста Скалат про те, що невідомі особи заклеюють білборд з передвиборчою агітацією ВО «Свобода» агітаційними матеріалами кандидата у народні депутати в одномандатному виборчому окрузі №164 (м. Збараж) Ігоря Дацківа (самовисування).

Представник ВО «Свобода» розповів: «Ми під’їхали на місце і дійсно побачили, що так є – переклеєні агітаційні матеріали на матеріали іншого кандидата на тій площині, якою ми користуємося. Ми повідомили про це в поліцію та чекали на наряд. У цей момент під’їхав кандидат Ігор Дацків, який  вийшов з машини і почав нам погрожувати».

Також учасник події повідомив, що кандидат у депутати, рушаючи автомобілем, здав назад і збив помічника народного депутата Михайла Головка. Він додав, що конфлікт є зафіксований на відео, яке передане в поліцію, а також, що правоохоронці, які приїхали на виклик, були свідками ситуації.

ОПОРІ не вдалося особисто поговорити із кандидатом у депутати Ігорем Дацківом. У дописі, який був опублікований 17 липня на його сторінці в соціальній мережі, йшлося: «Ввечері у місті Скалат невідомі особи озброєні пістолетом заблокували автомобіль на якому рухався кандидат у народні депутати Ігор Дацків. Згодом вони почали наносити йому удари в голову та по тулубу, намагаючись спровокувати його на бійку та погрожували йому вбивством. Ігорю вдалось уникнути бійки та коли він намагався уникнути кровопролиття та спробував переміститись у безпечне місце, подалі від нападників, вони повистрибували на автомобіль у який сів Дацків та на ходу почали лупити ногами та руками по автомобілю, спричинивши йому механічні пошкодження».

За інформацією із офіційного сайту Національної поліції Тернопільської області, 16 липня у чергову частину Підволочиського відділу поліції надійшло повідомлення про те, що у місті Скалат невідомі особи самовільно переклеюють на білборді плакат із передвиборчою агітацією. Також у повідомленні йдеться про те, що на місце події виїжджала слідчо-оперативна група, а відомості про сутичку слідчі Підволочиського відділу поліції внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 286 Кримінального кодексу України.

Відповідно до частини 1 статті 286 Кримінального кодексу України порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, - карається штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)