Упродовж передвиборчої кампанії в Одесі ОПОРА зафіксувала щонайменше п’ять випадків присутності Одеського міського голови Геннадія Труханова на публічних заходах двох кандидатів у народні депутати.

Ці події висвітлювалися на офіційному сайті Одеської міської ради в розділі «Новини міського голови» і відбувалися в робочі дні.

Так, 16 липня Одеський міський голова разом з кандидатом-самовисуванцем в одномандатному виборчому окрузі №133 (Київський район Одеси) Дмитром Танцюрою, який є чинним депутатом Одеської міської ради від партії «Довіряй Ділам», інспектували будівництво Будинку дитячої та юнацької творчості (територія ЗОШ №33 в м. Одеса).

Джерело: Сайт Одеської міської ради

Цього ж дня Геннадій Труханов разом з кандидатом-самовисуванцем в окрузі №135 (Приморський район Одеси) Сергієм Ківаловим брав участь у відкритті спортивного комплексу Національного університету «Одеська юридична академія» в районі 8-ї станції Великого Фонтану.

Джерело: Сайт Одеської міської ради

2 липня Одеський міський голова разом з кандидатом-самовисуванцем Дмитром Танцюрою брав участь у відкритті нової виробничої лінії по виготовленню залізобетонних плит Куліндорівського індустріального концерту в Одесі.

Джерело: Сайт Одеської міської ради

Цього ж дня він разом з кандидатом-самовисуванцем Сергієм Ківаловим брав участь у публічному заході, організованому з нагоди встановлення джерел альтернативної енергії в одному з гуртожитків Одеської юридичної академії.

Джерело: Сайт Одеської міської ради

1 липня Одеський міський голова і кандидат Дмитро Танцюра провели робочу нараду та проінспектували, як відбувається капітальний ремонт стадіону на території НВК «Гармонія» (гімназія №6) в м. Одеса.

Джерело: Сайт Одеської міської ради

Відповідно до відповіді Одеської міської ради, отриманої на запит ОПОРИ, заходи 1 і 2 липня були офіційними робочими зустрічами міського голови.

«Зі змісту трьох з п’яти новин, розміщених на офіційному сайті Одеської міської ради, складно визначити зв’язок між участю Одеського міського голови у таких заходах та реалізацією повноважень міського голови. Оцінка публічних появ Одеського міського голови разом з кандидатами в народні депутати ускладнюється тим, що Одеський міський голова також є кандидатом у народні депутати у загальнодержавному виборчому окрузі за виборчим списком партії «Опозиційний блок». Наявність статусу кандидата в народні депутати не поширює на Одеського міського голову обмеження, передбачені п.3 ч. 1 ст. 47 Закону «Про вибори народних депутатів» щодо заборони участі у передвиборчій агітації в робочий час посадових осіб органів місцевого самоврядування.  Водночас під час оцінювання зазначених фактів важливо звернути увагу, що у довиборчий період Геннадій Труханов не брав участі у публічних заходах, організованих Сергієм Ківаловим з нагоди подій, пов’язаних з благоустроєм НУ «Одеська юридична академія». Депутат Одеської міської ради Дмитро Танцюра також не супроводжував Одеського міського голову під час його виїзних нарад на об’єктах розвитку міської інфраструктури. Під час виборчого процесу також не зафіксовано публічної появи Одеського міського голови на публічних заходах разом з іншими кандидатами в одномандатних виборчих округах міста Одеси. Таким чином, заходи з публічного вибіркового супроводу Одеським міським головою кандидатів у народні депутати під час виборчого процесу можуть свідчити про його нерівне ставлення до кандидатів, а також вибіркове використання свого публічного статусу для надання підтримки кандидатам, що порушує засадничі вимоги ч. 3 статті 3 Закону «Про вибори народних депутатів» щодо рівного та неупередженого ставлення органів державної влади та місцевого самоврядування, а також їх посадових осіб до кандидатів у депутати», - вважає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)