На Черкащині кандидати в народні депутати повідомляють про здійснення наруги над їхніми агітаційними кубами. Невідомі ріжуть, ламають, обмальовують та викрадають конструкції. Двоє кандидатів наразі звернулися в поліцію.

Кандидат по 194 виборчому округу Олександр Згіблов (балотується від «Партії вільних демократів») розповідає ОПОРІ, що три його куби порізано, ще два пошкоджено фарбою та зеленкою.

«Були порізані два мої куби на Митниці. Окрім того, на площі 700-ліття мій куб перевернули догори ногами. Ще є тенденція, що куби розмальовують. Один фарбою, інший – облили зеленкою. Біля 10 школи вирізали моє зображення і вкрали. Дивуюся нашому народу. Думаю, що це роблять одні люди по відношенню до всіх кандидатів», - каже Згіблов.

фото із «Фейсбуку» «Партії вільних демократів»

На 195 виборчому окрузі про пошкодження кубів повідомляють двоє кандидатів – Олександр Савенко (балотується від «Європейської Солідарності») та Лариса Малкова (самовисування)

«13 липня вночі невідомі пошкодили мої агітаційні куби в Чорнобаї та Черкасах. У Чорнобаї – два куби повністю знищені: зламані основи і порвані банери, у Черкасах – на бульварі Шевченка на перехресті з Грушевського - розірваний. Ще один куб, який стояв на колі біля Епіцентру, наступного дня навіть викрали», - розказує Савенко.

фото із «Фейсбуку» Олександра Савенка

«У Черкасах по вулиці Гоголя в нічний час був пошкоджений мій агітаційний куб. З одного боку його ніби якимось ключем розірвали, а із іншого – зрізали обличчя», - коментує Малкова. Опісля у своєму «Фейсбуці» вона повідомила, ще два її куби в Черкасах були викрадені.

фото із «Фейсбуку» Лариси Малкової

Зазначимо, що кандидати Згіблов на Савенко повідомили, що не мають наміру звертатися у поліцію щодо цих інцидентів, натомість кандидатка Малкова каже, що подала заяву до правоохоронних органів.

На 197 окрузі повідомляють про пошкодження агітаційних кубів кандидата в народні депутати Олександра Скічка.

«Точну кількість ми наразі з’ясовуємо, бо по Канівському району куби, наприклад, взагалі викрали. По Золотоніському - повирізували обличчя. У Черкасах – куби частково порізали. Ми звернулися в поліцію з двома заявами», - розказує волонтер зі штабу Скічка Олександр Давиденко.

фото із «Фейсбуку» Віктора Іванька

«Згідно з частиною 25 статті 74 закону «Про вибори народних депутатів», перешкоджання здійсненню права на проведення передвиборної агітації, а також порушення встановленого законом порядку проведення такої агітації тягнуть за собою відповідальність, встановлену законами України. В цьому випадку такі дії пов'язані із пошкодженням майна, відтак якщо правоохоронні органи їх кваліфікують як хуліганство, то, згідно з частиною 1 статті 296 Кримінального кодексу України, винним загрожує штраф від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, чи обмеженням волі на строк до п'яти років. Якщо такі дії визнають перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, то, згідно з частиною 2 статті 157 Кримінального кодексу України, такі дії караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк», - коментує координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області.

Нагадаємо, раніше у Черкасах невідомі порізали агітаційні куби кандидатів в депутати по 194 округу, де балотуються кандидати у депутати Дмитро Кухарчук (самовисування) та Віктор Євпак (партія «Голос»).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.