16 липня деяким членам комісії й усьому керівному складу вручили повістки з вимогою з'явитися 19 та 20 липня до головного управління Нацполіції у Київській області для допиту як свідків у кримінальному провадженні. Комісія зробила публічне звернення у зв'язку з перешкоджанням роботі ОВК. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Члени окружної виборчої комісії №94 16  липня  зробили офіційне звернення до президента України, Центральної виборчої комісії, ОБСЄ, глави СБУ, міністра внутрішніх справ, генерального прокурора України, голови Верховної Ради України, Громадянської мережі ОПОРА та всіх суб'єктів виборчого процесу стосовно тиску на них з боку правоохоронних органів. Окремі члени комісії, в тому числі весь керівний склад, отримали від поліції повістки з вимогою з'явитись 19 та 20 липня до головного управління Національної поліції у Київській області для допиту як свідків у кримінальному провадженні,  порушеному за ознаками злочину,  передбаченого ч. 1 ст.  364 Кримінального кодексу України. Зазначимо, у цій статті йдеться про зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб.

Між тим, у повістках сам злочин  розтлумачено не було.

Члени комісії розцінюють такі дії поліції, мається на увазі вручення повісток саме на 19 та 20 липня, як перешкоджання роботі ОВК, бо даний виборчий процес має скорочені терміни, в які вони, як повідомили у комісії, і так ледь вкладаються, а якщо їм доведеться з'явитись на допити, то вони не встигнуть прийняти бюлетені від ЦВК та передати їх дільничним виборчим комісіям через відсутність кворуму на засіданні. У телефонній розмові з працівниками національної поліції, голова комісії повідомила, що готова з'явитись на дачу показів в будь-який день після 25 липня, коли завершиться виборчий процес, бо наразі вона має багато роботи, не виконати яку  означає зірвати вибори на 94 округу.

Зазначимо, голові ОВК Світлані Циганій та деяким іншим членам комісії на минулому тижні було вручено повістки, згідно з якими їм потрібно було з'явитись 15 липня до поліції як свідкам по провадженню, порушеному за ознаками ч. 1 ст. 158 Кримінального кодексу України. У цій статті йдеться про умисне подання до органу ведення Державного реєстру виборців неправдивих відомостей про виборців, умисне внесення неправдивих відомостей до бази даних Державного реєстру виборців, несанкціоновані дії з інформацією, що міститься в базі даних Державного реєстру виборців.

Керівник поліції Київщини Андрій Нєбитов надав коментар щодо звинувачувань на адресу поліції в тиску на членів ОВК. Він опублікований сайті Нацполіції Київщини. У відповідь на заяву голови окружної виборчої комісії №94 в Обухові щодо тиску правоохоронних органів, Андрій Нєбитов заявив, що поліція буде діяти у межах чинного законодавства, дотримуючись основних принципів верховенства права і законності. Він також зазначив, що в разі отримання повістки, необхідно виконати цю процесуальну вимогу. У випадку, якщо у повістці зазначений час, коли особа виконує свої функціональні обов’язки, необхідно погодити інший час зі слідчим. Керівник поліції Київщини також наголосив: «Якщо є звернення громадян, кандидатів в народні депутати, народних депутатів, інших посадових осіб, – поліція реагувала і буде реагувати у межах і в спосіб передбачених діючим законодавством». 

Нагадаємо, ситуація, що склалася в окружній виборчій комісії нині, розпочалась ще 5 липня, під час формування дільничних виборчих комісій. Під час засідання ОВК по формуванню ДВК, кандидат у народні депутати та чинний нардеп Ігор Мосійчук вимагав у комісії списки кандидатів у члени ДВК і їхні документи, зокрема, кандидатів у члени ДВК від «БПП «Солідарність». За його словами, у нього була  інформація, що у списках є люди, які проживають у Донецькій та Луганській областях і навіть не в курсі, що є кандидатами у члени ДВК, а також «мертві душі». Однак, члени комісії йому відмовили та вказали, що  він втручається у роботу комісії, що є порушенням законодавства. Згодом ці подання таки перевірили, всі документи були в наявності і нічого підозрілого первіряючі не виявили. Оглядали подання бажаючі члени окружної виборчої комісії та кандидати у депутати за присутності голови ОВК. На тому ж засіданні, 5 липня, ще до перевірки подань, кандидат у депутати Ігор Мосійчук викликав поліцію і заявляв в про інформацію, яку він ніби-то має про список кандидатів у члени ДВК,  а члени комісії викликали поліцію за фактом перешкоджання їхній  діяльності та блокування роботи комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.