На 195 виборчому окрузі поширюється агітаційна продукція кандидатів-самовисуванців, яка оформлена стилістично близько до політичної реклами партії «Слуга народу».

Зокрема, такі агітаційні листівки із зображеннями кандидатів Артема Прокопова, Ліни Стопчак та Олександра Цурана були виявлені спостерігачами ОПОРИ у Південно-Західному районі Черкас та в Чигирині.

Висуванцем від партії «Слуга народу» по 195 округу є Олег Арсенюк. Однак в агітках та на білбордах заявляють, про «заміну» і нібито підтримку Володимиром Зеленським та партією вищезазначених осіб.

Зазначимо, Прокопов, Стопчак та Цуран є позапартійними, проживають у місті Хмельницький та є самовисуванцями. Цуран на сьогодні є непрацюючим. Стопчак зареєстрована як ФОП, що займається ремонтом взуття, а Прокопов – особа-підприємець, що торгує деревиною. При цьому Стопчак та Прокопов проживають на одній вулиці – Інститутській у будинках 16 та 13. Окрім них, на цьому окрузі кандидатами-самовисуванцями зареєструвалися ще двоє жителів Хмельницького – Олена Франків та Костянтин Ткач.

«Реакція на це вже готується в офісі нашого кандидата. Скоріш за все, це буде звернення в правоохоронні органи. Ці кандидати не мають жодного відношення до нашої партії. Ми їх вперше побачили на плакатах. Думаю, конкуренти хочуть дискредитувати нашого кандидата», - коментує представник «Зе!команди» в області Володимир Зозуля.

«Ці кандидати не проживають в області, чи на окрузі. Також вони не проявляли себе жодним чином впродовж всієї кампанії. При цьому робили подання на членів ДВК, і от тепер проявляють себе у такий спосіб. Це ще раз спонукає нас вважати, що вони ймовірно є технічними, і зареєстровані, зокрема і для того, щоб ймовірно стати частиною брудних технологій», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області.

Фото із «Фейсбуку» Сергія Костенка

Фото із «Фейсбуку» користувача Aleksandr Mark

Раніше у «Зе!команді» на Черкащині повідомляли, що подали позов до суду через використання символіки партії кандидатом по 194-му виборчому округу Олегом Лисаком. Проте на сьогодні на порталі «Судова влада» відсутня будь-яка інформація про призначення чи проведення судових засідань по такій справі.

Зазначимо, що Шостий апеляційний адміністративний суд зобов’язав ЦВК внести зміни до постанови про реєстрацію кандидата Олега Бойка і виключити звідти його інформацію про членство в партії «Слуга народу». На сьогодні інформація про те, що він член партії виключена із сайту ЦВК.

Варто додати, що на окрузі №195 агітацію із символікою дещо схожою на символіку партії «Слуга народу» використовує кандидат-самовисуванець Роман Буданцев, а на 198 – Костянтин Омаргалієв.

Загальноукраїнське дослідження щодо кандидатів-двійників читайте за посиланням: https://www.oporaua.org/report/vybory/parlamentski-vybory/parlamentski-vybory-2019/sdiynyky_2019

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.