На Черкащині три кандидати-мажоритарники так чи інакше використали для власної реклами назву політичної партії «Слуги народу». Представник партії в області повідомляє про судові позови проти таких кандидатів.

Партія «Слуга народу» у мажоритарних округах на Черкащині висунула сім кандидатів в депутати. Окрім офіційних кандидатів, ще три особи використали бренд «Слуги народу».

Так, на окрузі №194, що знаходиться у Черкасах, місцевий підприємець Олег Лисак використав символіку партії для оформлення своїх рекламних банерів по місту. При цьому у своїй передвиборчій програмі він повідомляє, що не відстоює будь-які партійні інтереси.

На окрузі №198 смілянин Олександр Пилюхно, що на сайті Верховної Ради значиться помічником чинного нардепа по цьому округу Сергія Рудика, вказує, що є помічником директора благодійного фонду «Слуга народу». Зазначимо, що організація з ідентичною назвою зареєстрована в Києві у жовтні 2018 року і належить жителю Ялти Михайлу Сімонову.

На окрузі №199 житель Звенигородки Олег Бойко зазначає, що є членом партії «Слуга народу».

Додамо, що всі троє балотуються до парламенту як самовисуванці.

ОПОРА звернулася за коментарем до офіційного представника «Зе!команди» в Черкаській області Володимира Зозулі: «Такі випадки по всій країні є частими, таке не лише в Черкасах. Тому ми централізовано почали боротися з такими особами, щоб попередити дискредитацію нашої партії. Наприклад, на сайті ми публікуємо всіх «фейкових» кандидатів. Окрім того, почалися судові процеси. Так, по 199-му окрузі йде судовий процес із Бойком. Він не є членом партії. Сьогодні, 2 червня, подано судовий позов проти Лисака, також приїздило телебачення і знімало його борди із нашою символікою. Із благодійним фондом – трохи складніше. Ми займаємося з’ясуванням цього питання. Бо коли є назва партії – то з цим можна боротися централізовано. Коли, наприклад, по якомусь прецеденту є рішення суду, то по інших – можна також розвивати».

Згідно з інформацією з порталу «Судова влада», кандидат від партії «Слуга народу» по 199 окрузі Сергій Нагорняк звернувся до суду з вимогою про визнання протиправною та скасування постанови ЦВК щодо реєстрації кандидатом Олега Бойка.

30 червня Шостий апеляційний адмінсуд Києва частково задовольнив клопотання. Він зобов’язав ЦВК внести зміни до постанови про реєстрацію Бойка і виключити звідти його інформацію про членство в партії «Слуга народу».

Інформація щодо розглядів судами справ щодо інших кандидатів, що використали бренд «Слуги народу», в реєстрі судових рішень наразі відсутня.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.