У Кіровоградській області представники ОПОРИ  у передостанній виборчий тиждень фіксували розміщення агітаційних матеріалів у невстановлених місцях, відсутність вихідних даних, агітацію не з виборчого фонду, ймовірний непрямий підкуп виборців та інше.

15 – 8 липня у Кіровоградській області спостерігачі ОПОРИ написали 15 заяв до правоохороних органів щодо випадків агітації, які ймовірно порушують закон.

Округ № 99

У місті  Кропивницькому зафіксували, що на постері Аграрної партії у вихідних даних замовником матеріалу зазначено кандидата у народні депутати в окрузі № 99 Івана Марковського, хоча він не є розпорядником фонду партії. Також в обласному центрі на підприємствах «Радій», «Гідросила» та «Ельворті» розповсюджували інформаційний бюлетень «Зе!депутат. Слуга народу» без вихідних даних. У виданні розміщені матеріали про кандидата у народні депутати в окрузі № 99 Олександра Дануцу, чинного Президента України Володимира Зеленського, приїзд лідера партії «Слуга народу» Дмитра Розумкова. А також зустрічі містян з кандидатом у нардепи. Жодних даних про тираж, замовника та інше немає.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували розміщення агітаційні наліпки кандидата-самовисуванця у нардепи Володимира Зайченка без вихідних даних та на електроопорах. Також у невстановлених місцях розмістили агітаційні плакати кандидата у нардепи Олександра Дануци від політичної партії «Слуга народу». На всі випадки спостерігачі ОПОРИ написали заяви у правоохоронні органи.

Округ № 101

Чотири заяви подали в Голованівський відділ поліції ГУНП  у Кіровоградській області. Зокрема, у Голованівську зафіксували банер кандидада Юрія Кузбита від партії «Слуга народу» без вихідних даних; агітаційні плакати кандидата-самовисуванця Олексія Жовноватюка розклеїли на електроопорах, парканах тощо. Також подали заяву на передачу автомобіля (ймовірний непрямий підкуп виборців) для потреб поліції від кандидата-самовисуванця Максима Полякова. Ще одну заяву написали на Полякова щодо розміщення агітаційно-соціального банеру без вихідних даних.

Округ № 102 

Спостерігачі ОПОРИ написали сім заяв до правоохронних органів у містах Знам’янка та Світловодськ щодо агітації з ймовірним порушенням законодавства.  Зафіксовано агітаційні плакати без вихідних даних кандидатів – Андрія Лавруся, Олега Вєтрова, Артема Петрощука; на електроопарах – Андрія Лавруся, Олеся Довгого та партії «Голос».

«Від початку проведення передвиборної кампанії поліцією області зареєстровано 183 повідомлення про події, пов’язані з виборчим процесом. За 7 фактами розпочато кримінальні провадження за ст. 157 (перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача) та ст. 160 (підкуп виборця) Кримінального кодексу України. Розслідування триває. Також складено 33 адміністративні протоколи. Продовжується перевірка за 77 повідомленнями, за рештою – ознак адміністративних порушень не встановлено», – повідомили в секторі комунікації поліції в Кіровоградській області.

«Спостерігачі ОПОРИ фіксують збільшення активності кандидатів у народні депутати. Наразі йде мова не лише про відсутність вихідних даних на агітаційних матеріалах, а й про ймовірний непрямий підкуп виборців – вручення подарунків установам та закладам тощо», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Згідно зі статтею 152 КУпАП порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У статті 212-14 цього ж Закону йдеться, що порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином – тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами – розповсюджувачами реклами – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно ч. 14 ст. 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 125,19 грн. або три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

У ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України йдеться, що здійснення передвиборної агітації) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг- карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Згідно з  ч. 7 ст. 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Кандидат у депутати в одномандатному окрузі фінансує із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку (частина 8 статті 68 Закону).

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)