14 липня в селі Коболчин Сокирянського району відбулась зустріч громади села з кандидатом в одномандатному виборчому окрузі № 204 від «Слуги народу» Валерієм Божиком та головою Сокирянської районної ради Василем Козаком. Не зважаючи на вихідний день, Василь Козак брав участь в зустрічі як голова райради, про це зазначалося в афіші заходу

Громадянській мережі ОПОРА надали відеозаписи, зроблені під час заходу, на яких зафіксована агітація Василя Козака за Валентина Божика, а також антиагітація проти його конкурента – самовисуванця та чинного народного депутата-мажоритарника Максима Бурбака. Зокрема, Василь Козак нагадав, що зняв свою кандидатуру на користь представника «Слуги народу» та зазначив, що його спільна ціль з командою «Зе» – щоб Максим Бурбак не пройшов по парламенту.

«Коли зараз я пішов на вибори, значить, ми з командою «Зе», ну ми всі понімаєм, що ця команда все одно переможе, тому що Україна підтримує Президента, і всі тверезомислячі це понімають, ми домовилися, що у нас спільна ціль – ціль, щоб Максим Юрійович (Бурбак – ред.) не пройшов. Шостого числа вже пройшла половина виборчої кампанії, ми замовили екзіт-пол, кажу вам чесно… Получилось 24 у Валерія Божика, 22 – у мене, і 16% – Максима Юрійовича (Бурбака – ред.). Я, знаючи ситуацію, і знаючи цього чоловіка (Максима Бурбака – ред.), знаю чотко, що 10% він постарається докупити, що зараз і робиться, ви знаєте без мене… Його (Максима Бурбака – ред.) дуже устраювало, щоб ми з ним (Валерієм Божиком – ред.) боролися на одному електоральному полі, а він (Максим Бурбак – ред.) собі докупить то, шо йому треба. Так як я старший, і в нас була домовленість, в мене було менше відсотків – на два відсотки менше, я зняв свою кандидатуру і зняв, не скриваю, в пользу кандидата від «Зе команди» Валерія Божика… В мене до нього претензій нема. Я його перед тим, як ми з ним домовлялись, повіз по району, показав наші проблеми, що в нас де добре, що в нас не хватає, що нам треба зробити… Тому, користуючись нагодою, вибачаюсь, що вас покликали, я хотів би вас попросити – якщо ви хочете, щоб в нас щось помінялось, і у вас в тому числі…», – каже на відео Василь Козак.

Під час заходу присутнім роздавалася агітаційна продукція Валерія Божика, що також помітно на відео-записі.

Згідно з пунктом 3 частиною 5 статті 3 Закону України «Про вибори народних депутатів», рівність прав і можливостей кандидатів у депутати, партій – суб’єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі забезпечується рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів у депутати, партій-суб’єктів виборчого процесу.

«У період виборчої кампанії ми рекомендуємо представникам органів влади та місцевого самоврядування не брати участі у агітаційних заходах. Хоча й обмеження ведення з боку таких осіб агітації стосується тільки робочого часу, проте в цьому випадку мова може йти про порушення принципу рівності та неупередженості органів влади та місцевого самоврядування до кандидатів», – каже координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)