14 липня в Херсоні відбувся благодійний захід, під час якого виборцям роздавали випічку та одяг. Поряд стояв банер кандидата в народні депутати в 182-му окрузі Сергія Дмитрієва (від «Об’єднання «Самопоміч») та роздавалися агітаційні матеріали. Кандидат стверджує, що відношення до цього заходу не має.  

Про захід повідомив спостерігач ОПОРИ. На площі в мікрорайоні «Таврійський» стояв великий банер кандидата, безкоштовно роздавали пиріжки та проводилась лотерея – розіграш пледа та чайника. Також роздавалася газета «Херсонський вісник NEW» з агітацією за кандидата та громадянам пропонували заповнити бланк на безкоштовну підписку цього видання.

Також на площі стояло багато коробок з одягом та взуттям, яке безкоштовно роздавали всім бажаючим. Волонтери сказали, що захід організований групою «Віддам даром» у Фейсбуці.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, під час заходу була розважальна програма для дітей, після якої волонтери залишили коробки з речами на площі й пішли.

Кандидат в народні депутати, банер якого стояв на площі, прокоментував ОПОРІ, що до благодійної акції відношення не має, не спонсорував її та сам обурений цією ситуацією. За словами Сергія Дмитрієва, його банер та агітатори кожного дня стоять на цій площі, а благодійну акцію проводила невідома йому громадська організація.  

ОПОРА нагадує, що згідно з ч.14 ст.74 закону «Про вибори народних депутатів України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)