15 липня у Facebook з’явилося відео, на якому помічниця кандидата в народні депутати, а також чинного нардепа Максима Бурбака розповідає, що передала пожертву на храм. Також вона агітувала за кандидата та закликала проголосувати за нього 21 липня.

Відео на своїй особистій сторінці Facebook опублікував Іван Гешко, який нещодавно відмовився балотуватись на парламентських виборах по 202 виборчому окрузі. Він відмовив ОПОРІ у коментарі телефоном.

Відео зняте в одному з сіл Заставнівського району (204 виборчий округ). На ньому отець Назарій Краснодемський представляє помічницю чинного народного депутата, а також кандидата по 204 окрузі Максима Бурбака та передає їй слово. Помічницею є Лілія Семенюк, депутатка Заставнівської міської ради.

«Шановна громадо, я рада вас вітати з неділею святою. Маю сьогодні велику місію і доручення нині діючого депутата Максима Юрійовича Бурбака: передати пожертву у вашу церкву, щоби ви могли те вкласти, щоби ваша церква була одна із найкращих. Сьогодні маю доручення пожертвувати на вашу церкву 20 тисяч гривень, це від Максима Юрійовича Бурбака. Всім вам міцного здоров’я, милого Божого благословіння, і прохання, щоб ви в найближчий період, 21 липня прийшли виявити свою волю і проголосували за нині діючого народного депутата Максима Юрійовича Бурбака», – каже Лілія Семенюк на відео.

Громадянська мережа ОПОРА звернулася за коментарем до Лілії Семенюк, однак вона відповіла, що не може розмовляти. Водночас помічниця Максима Бурбака прокоментувала цю ситуацію для телеканалу UA: Буковина.

«Два місяці тому чи два з половиною, можливо, і я була. Це все було взагалі до виборчого процесу. Це пожертва була. Люди підійшли перекривати церкву, малювати. Це було два з половиною місяці тому, і цю пожертву зробили спільними зусиллями. І моя пожертва там була. Напевно, що спільна була», – сказала Лілія Семенюк у коментарі телеканалу UA: Буковина.

Користувачка Facebook опублікувала скріншот зі сторінки отця Назарія Краснодемського. На ньому зафіксована публікація від 5 липня з, ймовірно, тим же відео, яке опублікував Іван Гешко. У пості йдеться про наступне: «У неділю, 30 червня, парафію села Боянчук відвідала представник народного депутата Бурбака Максима Юрійовича, та передала його посильну пожертву…».

Максим Бурбак зареєстрований кандидатом в народні депутати 25 червня 2019 року.

Громадянська мережа ОПОРА намагалася зв’язатися з Максимом Бурбаком, однак він не підіймав слухавку.

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області зауважив, що відповідно до ч. 14 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців. Також, за певних умов, за вчинення таких дій передбачена кримінальна відповідальність (ст. 160 Кримінального кодексу України). Однак, вид та розмір покарання, передбаченого відповідною санкцією вказаної статті (частини статті), в кожному окремому випадку, залежить від конкретних обставин справи.

Нагадаємо, що раніше, 13 липня, у Facebook з’явився аудіозапис, на якому невідомий чоловік розповідає про те, що Максим Бурбак нібито передав церкві села Вікно пожертву у розмірі 20 тисяч гривень.

Наразі поліція розслідує справу щодо ймовірного підкупу виборців на основі цього аудіозапису.

«За вказаним фактом прийнято рішення про внесення відомостей до ЄРДР за ч.2 ст.160 Кримінального кодексу України «Підкуп виборця, учасника референдуму». Санкції статті передбачають до трьох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади на той самий строк. Наразі проводиться перевірка, з’ясовуються обставини, встановлюються можливі свідки та очевидці цієї події», – каже Сергій Кушнір, в.о. керівника Заставнівського відділення поліції Головного управління Нацполіції в Чернівецькій області.

«Будь-яка передача коштів від кандидата виборцям, яка супроводжується агітацією, у виборчий період може розцінюватися як підкуп виборців. В даному випадку необхідно детально зясувати в який саме період відбуваються події на відео, а також отримати коментарі як від народного депутата та його помічників, так і від людей, які оприлюднили відео. Ми намагалися взяти коментарі у всіх сторін, проте вони відмовились говорити, або ж неможливо було до них додзвонитись, тому якщо вдасться нам взяти ці коментарі, інформація буде доповнена», – сказав координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)