У Кіровоградській області представники ОПОРИ зафіксували, що вісім кандидатів-самовисуванців у чотирьох округах використовують кольори та партійну символіку «Слуги народу». Чотири таких кандидати в окрузі №102 (центр – м. Знам’янка), а в округах №99 (центр – м. Кропивницький), №101 (центр – смт Голованівськ) та №103 (центр – м. Олександрія) по одному кандидатові. А також в окрузі №103 кандидат в народні депутати від ВО «Батьківщина» Віталій Журавльов використовує партійну символіку «Слуги народу».

В окрузі №102 розповсюджували три випуски газети «Зе! Президент. ПП Слуга народу». У всіх трьох випадках зазначено, що це спецвипуск №1 від 18 червня нишнішнього року. В одній з газет на першій сторінці розмістили інформацію та фото кандидатки в народні депутатки в окрузі №102 Олени Плугіної. У газеті розміщені заклики підтримати політикиню, а також автобіографія. У матеріалі не вказано, що вона балотується як самовисуванка. У виданні використовують кольори та партійну символіку «Слуги народу». В іншій – надрукували заклики підтримати кандидата Георгія Назаренка та його портрет. Хоча в інформації до ЦВК Назаренко не вказував, що має причетність до партії «Слуга народу».  У третій газеті закликали підтримати Богдана Курудзу, поруч розмістили портрет кандидата у народні обранці. У всіх трьох газетах використовують партійні кольори та символіку, а також друкують матеріали про лідерів партії «Слуга народу».

У зелено-жовтих кольорах і політична реклама кандидата-самовисуванця в окрузі №102 Андрія Лавруся. Також він використав гру слів і носить футболку з написом: «Андрій Лаврусь. Голосуй за мене». На друкованих листівках кандидата у нардепи: «Лаврусь – справжній слуга».

Фото та скрін відео з Facebook Андрія Лавруся

В окрузі №99 кандидат у народні депутати Володимир Зайченко у рекламі на сітілайтах використовує зелені кольори та заклик «За Зайченка. Не словом та ділом». Володимир Зайченко зареєстрований ЦВК 22 червня як самовисуванця. На рекламі вказано, що він балотується в орузі №99 та контактний телефон.

Олексій Жовноватюк в окрузі №101 розмістив агітаційні плакати в зелено-жовтих кольорох на електроопорах, стовпах. На них розміщене фото кандидата у нардепи, напис «Тому, що свій», ім’я та прізвище політика. Внизу листівки заначено: «Слуга для народу». Спостерігачі ОПОРИ написали заяву до правоохоронних органів щодо розміщення даних листівок у невстановлених місцях. Згідно зі статтею 152 КУпАП порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У статті 212-14 цього ж Закону йдеться, що порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином – тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами – розповсюджувачами реклами – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

В окрузі №103 два кандидата активно використовують кольори та партійну символіку «Слуги народу». На наметі жовтого кольору кандидата-самовисуванця Олександра Поворознюка на зеленому фоні зазначено прізвище політика. А агітатори огяднені в жилетки, на яких написано: «За Олександра Поворознюка». На наметі використовують логотип футбольного клубу «Інгулець», фото кандидата та напис: «Усі борються за владу, я – за справедливість!».

На наметах кандидата у народні депутати Віталія Журавльова, який балотується від ВО «Батьківщина», також використали партійну символіку у написі: «Ми зможемо! Спільно з ПреЗЕ!дентом переможемо!». На наметі розміщений портрет політика та інформація про так званий «Новий курс України».

Представниця «Зе!офісу» на Кіровоградщині Ліка Кожа зазначила, що зайнята зустрічами і немає часу на коментарі. «Всі інші також зайняті і на зустрічах», – зазначила Ліка Кожа. 

У ч.1 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» йдеться: «Передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України».

У ч. 3 ст. 68 цього ж Закону зазначено: «Політична реклама – це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій – суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією – суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій - суб'єктів виборчого процесу також є політичною рекламою».

Дослідження Громадянської мережі ОПОРА щодо всіх кандидатів-двійників по Україні на цих виборах читайте за посиланням: https://www.oporaua.org/report/vybory/parlamentski-vybory/parlamentski-vybory-2019/sdiynyky_2019

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.