У центрі Херсону поліція затримала людей, які розповсюджували газету з ознаками «чорного піару» про кандидатів в народні депутати в 183-му окрузі. А в іншому районі міста розклеєні листівки, направлені проти Володимира Сальдо – кандидата в 182-му окрузі.

13 липня представники херсонського штабу партії «Слуга народу» зафіксували в центрі міста чоловіка та жінку, які роздавали містянам газети з ознаками чорного піару. Вони зателефонували 102, на місце події прибула слідчо-оперативна група та забрала підозрюваних у відділ поліції, де у них вилучили друковані матеріали.

Газети виконані в стилістиці команди Володимира Зеленського, але містили матеріали, що формують негативний образ кандидатів в народні депутати в 183-му окрузі. Фото друкованого видання розмістила на своїй сторінці в Фейсбуці громадська активістка Євгенія Вірлич.

Вихідні дані на виданні вказані не належним чином.

Як повідомили у відділі комунікації поліції Херсонської області, відносно порушників складені 2 адміністративні протоколи за ч.2 ст. 212-13 КУпАП (розповсюдження під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження).

Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували 13 липня в мікрорайоні «Таврійський» в декількох місцях листівки з ознаками «чорного піару» проти кандидата в народні депутати в 182-му окрузі від «Політичної платформи – за життя» Володимира Сальдо.

Інформація на листівках зображує політика в негативному світлі. 

Нагадаємо, що минулого тижня на території 184  округу спостерігачі ОПОРИ зафіксували листівки з ознаками «чорного піару» проти кандидата в народні депутати від партії «Слуга народу» Данили Репілевського.

Відповідно до  ч. 10 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку.

У ч. 7 ст. 69 того ж Закону зазначено, що друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)