Основними тенденціями процесу формування дільничних виборчих комісій на Сумщині (157-162 виборчі округи) стало домінування представників ВО «Батьківщина» та «Опозиційного блоку» у ДВК всіх округів та їхнє формування переважно за рахунок подань від фракцій та партій.

5 липня на Сумщині утворено 999 виборчих дільниць. Ґрунтуючись на поданнях партій, фракцій та кандидатів (про які вже повідомлялось раніше), а також на результатах жеребкування, окружні виборчі комісії затвердили на своїх засіданнях особовий склад ДВК. Політичні партії, які мають фракції у Верховній Ради поточного скликання, і партії - суб’єкти виборчого процесу мають частку представників у ДВК – 32,9% (983 особи) та 36,8 % (1099 осіб) відповідно. Кандидати у народні депутати-висуванці партій загалом мають 18,1% представників (540 осіб). Найменше членів ДВК представляють кандидатів у народні депутати, які є самовисуванцями – лише 12,3 % (366 осіб).

Найбільшу кількість представників серед членів дільничних виборчих комісій на Сумщині має ВО «Батьківщина» - 440 осіб (14,7 % від загальної кількості всіх ДВК області). ВО «Батьківщина» оформила подання щодо кандидатур членів ДВК як фракція у всіх округах області і як партія у 5 із 6 округів області. Іншими представленими в ДВК фракціями є «Європейська Солідарність» (8,6% від складу всіх членів ДВК області або 257 осіб), «Опозиційний блок» (9,3 % всіх членів ДВК або 279 осіб) та Радикальна партія Олега Ляшка  (8,4% або 252 особи), які. Натомість, фракція «Народного Фронту» оформила подання щодо членів ДВК лише в одному виборчому окрузі – 157.

Висували своїх представників до ДВК також деякі партії-суб’єкти виборчого процесу. Наприклад, Аграрна партія України матиме 188 представників (6,3 % від загальної кількості членів ДВК) в усіх округах Сумщини. Схожі показники також в «Опозиційної платформи – За життя», яка висунула 8% всіх членів ДВК області (239 осіб) та «Слуги народу» (6,2 % або 185 осіб). Відносно велике представництво має також ВО «Свобода» (2,8% або 84 особи), яке висунуло своїх кандидатів у члени ДВК у 5 із 6 округів області. Найменше висуванців у «Громадянської позиції» (4 особи) та Руху нових Сил Михайла Саакашвілі (2 особи).

Із 22 партій, зареєстрованих для участі у виборах у багатомандатному виборчому окрузі, 7 не скористались своїм правом на висунення кандидатур членів ДВК на Сумщині. Цими партіями стали «Патріот», Партія зелених, «Українська стратегія Гройсмана», «Соціальна справедливість», «Сила права», «Партія Шарія» та «Незалежність».

Абсолютним лідером пропозицій щодо членів ДВК стали кандидати у народні депутати у одномандатних виборчих округах від партії «Слуга народу» -  їх представлятимуть 198 осіб. Ще 118 представників у ДВК буде у кандидатів від «Опозиційної платформи – За життя». Серед кандидатів-висуванців партій, які передали подання до ОВК, найменше представників буде у кандидатів від «Голосу» та «Сили і Честі».

Серед кандидатів-самовисуванців Сумської області найбільше членів ДВК запропонував Ігор Шкурат (55 осіб), який балотується у 161 виборчому окрузі. Найменше членів ДВК представлятиме Дениса Сокура, кандидата у народні депутати у 157 виборчому окрузі – лише 2 особи. Примітно, що із 40 кандидатів-самовисуванців у 157-162 виборчих округах, лише 16 скористались правом подати кандидатури щодо членів ДВК.

У 157 виборчому окрузі майже 33% членів ДВК є висуванцями фракцій, ще 29% - кандидатів -самовисуванців.

По 24 представники у ДВК 157 округу мають «Народний Фронт», «Опозиційний блок», «Опозиційна платформа – За життя» та «Слуга народу». 39 і 38 осіб представляють ДВК округу, відповідно,  ВО «Батьківщину» та «Європейську Солідарність».

Серед кандидатів у народні депутати у 157 виборчому окрузі найбільше представників у ДВК отримала висуванка «Слуги народу» Тетяна Рябуха. По 20 представників у дільничних виборчих комісіях є у самовисуванців Олега Медуниці та Юрія Чмиря. Лише 7 із 16 кандидатів за 157 виборчим округом скористались правом запропонувати своїх членів до ДВК. Кандидати Березкін Максим, Войтенко Володимир, Гапченко Володимир,  Гордієнко Володимир, Качанов Сергій, Кисіль Андрій, Матвєєнко Євген,  Павловський Василь, Сурженко Микола не мають представників у ДВК 157 округу.

158 виборчий округ характеризується широким членством у ДВК висуванців політичних партій-суб'єктів виборчого процесу (49,4%) та мізерним членством тих, кого запропонували кандидати-самовисуванці.

Найбільше представників на ДВК 158 округу отримали ВО «Батьківщина» (127 осіб), «Європейська Солідарність», «Опозиційний блок» та «Опозиційна платформа – за життя» (всі троє – по 63 особи).

Найбільше членів ДВК висунув кандидат у народні депутати у 158 виборчому крузі  Жиленко Віталій (суб’єкт висування – «Опозиційна платформа – за життя») – 58 осіб. Найменше членів ДВК було запропоновано кандидатом-самовисуванцем Олександром Сугонякою. Загалом, із 11 зареєстрованих в 158 виборчому окрузі кандидатів лише 4 скористались правом надати пропозиції щодо членів ДВК.

У ДВК 159 виборчого округу потрапило 207 осіб (34,1%) осіб, які є висуванцями фракцій. Також до складу ДВК округу входить також 28,3 % висуванців від партій-субєктів виборчого процесу та 22,6 % висуванців кандидатів від партій.

159 виборчий округ – єдиний округ, де ВО «Батьківщина» не робила подання щодо членів ДВК. Натомість, найбільша кількість членів ДВК є представниками «Опозиційного блоку» (75 осіб)  та Радикальної партії Олега Ляшка (80 осіб).

У 159 виборчому окрузі 11 із 16 кандидатів скористались правом подати кандидатури членів ДВК, причому серед них 6 висуванці партій та 4 – самовисуванці. Найбільше представників (35) у кандидата - депутата Верховної Ради VIII скликання Андрій Деркача (суб’єкт висування – самовисування). Не мали пропозицій щодо членів ДВК Артур Амирханян, Олександр Ананьєв,  Віталій Андрух, Костянтин Товстуха та один із Дмитрів Шевченків).

ДВК 160 виборчого округу (центр округу – місто Шостка) на 37,5 % сформовані за рахунок висуванців фракцій та на 36,5% - висуванців партій-субєктів виборчого процесу.

Серед партій (фракцій) найбільшим представництвом у ДВК користується ВО «Батьківщина» (41 особа). Також мають своїх представників фракції «Європейської Солідарності» (20 осіб), «Опозиційного блоку» (21 особа) та Радикальної партії Олега Ляшка(20 осіб). Найменше членів ДВК дісталось «Громадянській позиції» - всього 4 особи.

Серед висуванців від кандидатів у народні депутати у 160 виборчому окрузі найбільше представників депутата Верховної Ради VIII скликання Ігоря Молотка (суб’єкт висування  -  самовисування). Лише 4 із 12 зареєстрованих в 160 окрузі кандидатів у народні депутати  скористались правом запропонувати членів ДВК.

ДВК 161 виборчого округу (місто Ромни) характеризується переважним членством у їх складі висуванців політичних партій-суб'єктів виборчого процесу (35,3%) та висуванців фракцій (32% всіх членів ДВК в окрузі).

У 161 окрузі, як і в решті попередньо описаних округів, партією (фракцією), члени якої домінують у складі ДВК, є ВО «Батьківщина» (102 особи). Найгірше представлені ВО «Свобода» (23 члени ДВК) та «Сила і Честь» (5 осіб).

Найбільше представників у ДВК 161 виборчого округу (56 осіб) отримав Гузенко Максим (суб’єкт висування – «Слуга народу»). Ще 55 членів ЦВК запропоновано кандидатом у народні депутати-самовисуванцем Ігорем Шкуратом. Половина зареєстрованих кандидатів у 161 одномандатному виборчому окрузі (Валентина Коробка,  Вікторія Мурич,  Роман Палун,  Олександр Пашко,  Дмитро Самофалов, Анатолій Свирид  та Ігор Степанченко) не мають представників у ДВК.

40% членів ДВК 162 виборчого округу (місто Охтирка) є висуванцями політичних партій – суб’єктів виборчого процесу. Ще 169 осіб (33,1%) стали представниками фракцій.

Традиційним лідером за кількістю представників у складі ДВК у 162 виборчому окрузі залишається ВО «Батьківщина» (86 осіб). 43 представника має у ДВК Радикальна партія Олега Ляшка, по 42 – «Опозиційний блок» та «Опозиційна платформа – За життя».

Із 12 зареєстрованих у 162 окрузі кандидатів у народні депутати лише 5 скористалися можливістю подати своїх представників у члени ДВК. По 41 представнику у ДВК округу мають Іван Лозовий (суб’єкт висування – самовисування) та Андрій Зінченко (суб’єкт висування – «Опозиційна платформа  - за життя»). Натомість, у Юрія Бови, Сергія Домашенка, Олександра Кужеля, Андрія Рибалка, Миколи Смілика, Віктора Сугака, Валерія Чалого немає представників у ДВК.

Нагадаємо, що відповідно до частини 3 статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України», дільничні виборчі комісії на позачергових виборах утворюються не пізніш як за п’ятнадцять днів до дня голосування. За частиною 2 статті 27 та частиною 4 статті 28 згаданого Закону України суб'єктами подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій є: 1) політична партія, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання; 2) політичні партії - суб’єкти виборчого процесу, кандидати у депутати від яких зареєстровані у загальнодержавному окрузі; 3) кандидати у депутати у відповідному одномандатному окрузі.

При цьому, відповідно до частини 10 статті 28 Закону України «Про вибори народних депутатів України», кожний суб'єкт подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій має право на пропорційну частку кожної категорії керівних посад у дільничних виборчих комісіях окремо малих, середніх, великих виборчих дільниць у межах виборчого округу, яка залежить від кількості кандидатур від відповідних суб'єктів подання, включених до складу дільничних виборчих комісій.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.