У виборчих округах 157-162 (Сумська область) завершився перший етап формування дільничних виборчих комісій (ДВК) - прийняття подань кандидатур від суб’єктів виборчого процесу до складу членів ДВК.

У межах 157-162 виборчих округів (Сумщина) має бути сформовано 999 виборчих дільниць (455 малих виборчих дільниць, 300 середніх виборчих дільниць та 244 великі виборчі дільниці). Загалом це означає, що до роботи в ДВК, відповідно до вимог частини 2 статті 28 Закону України “Про вибори народних депутатів України”, на Сумщині має бути залучено щонайменше 11566 осіб. Суттєвих порушень виборчого законодавства при прийнятті подань не зафіксовано.

У 157 виборчому окрузі має бути створено 99 виборчих дільниць (як мінімум 1310 членів ДВК). Першими (о 13:05 01 липня 2019 року) до ОВК 157 виборчого округу звернулись представники «Опозиційного блоку» (фракції), які запропонували 100 осіб для членства у ДВК. По 100 осіб також висунули ВО «Батьківщина» (фракція), «Європейська Солідарність» (фракція), «Народний Фронт» (фракція), «Опозиційна платформа – За життя».

По 99 представників було подано від партії «Слуга народу» та від кандидатки Тетяни Рябухи, яка є висуванкою цієї ж партії. Найменше кандидатів у члени ДВК (7 осіб) було подано від «Руху Саакашвілі». Представники цієї ж партії були останніми, хто зареєстрував подання – це відбулось 03 липня о 20:25.  Всього правом на висування кандидатур до ДВК у 157 виборчому окрузі скористався 21 суб’єкт виборчого процесу, у тому числі 5 партій, фракції яких зареєстровано у поточному складі Верховної Ради України, 9 партій – суб’єктів виборчого процесу та 7 із 16 зареєстрованих кандидатів у депутати у 157 одномандатному виборчому окрузі. Всього у 157 окрузі було висунуто 1316  кандидатур членів ДВК.

У 158 виборчому окрузі має бути створено 191 виборчу дільницю (мінімальна кількість членів ДВК - 2196). Найбільше подань щодо членів ДВК було направлено від ВО «Батьківщини» (фракції) – 191 кандидатура. По 190 членів ДВК запропонували «Європейська Солідарність» (фракція), політична партія ВО «Батьківщина» та  «Опозиційна платформа – За життя». Ще 189 кандидатур зареєстровано від «Опозиційного блоку». Найменше осіб було зареєстровано від партії «Об’єднання «Самопоміч» - лише 3. Також подання щодо кандидатур членів ДВК було отримано від таких кандидатів, які балотуються у 158 виборчому окрузі: Дейнека Іван, Жиленко Віталій та Сугоняко Олександр.

Останніми (о 23:50 03 липня 2019 року) прибули для реєстрації подань представники партії «Слуга народу» та Васильєва Ігоря (висуванця цієї партії у 158 виборчому окрузі).



 

У 159 виборчому окрузі має бути створено 220 виборчих дільниць (щонайменше 2414 членів ДВК). У цьому окрузі отримання подань від суб’єктів виборчого процесу, які згідно закону мають право на своє представництво в ДВК, завершилося опівночі 3 липня. Останнім, хто виявив бажання мати своїх представників, став кандидат в народні депутати України за 159 одномандатним виборчим округом Ігор Маринченко (суб’єкт висування – «Аграрна партія України») – він з’явився в ОВК за кілька хвилин до дедлайну.

 

Всього подання було отримано від 23 суб’єктів виборчого процесу, з них п’ять - політичні партії, депутатська фракція яких зареєстрована в Апараті Верховної Ради України. Не скористалася своїм правом на представництво в дільничних комісіях 159 округу лише фракція політичної партії «Народний фронт». З 22 партій, які беруть участь у виборчих перегонах, подали свої кандидатури в дільничні виборчі комісії лише 7 партій («Аграрна партія України», ВО «Батьківщина», «Опозиційна платформа - За життя», «Опозиційний блок», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Сила і честь» та «Слуга народу»). З 16 кандидатів, які зареєстровані в окрузі, виявили бажання мати своїх представників 11 кандидатів. На всі 220 дільниць в окрузі подав свої кандидатури лише кандидат в народні депутати Андрій Деркач (суб’єкт висування – самовисування), який, нагадаємо, є депутатом Верховної Ради України VIII скликання. Найменше (27 осіб) своїх представників в ДВК запропонував кандидат від “«Об’єднання «Самопоміч», чинний міський голова Глухова Мішель Терещенко. Всього від партій та кандидатів – суб’єктів виборчого процесу було подано 3942 кандидатури членів ДВК.

За словами голови ОВК 159 виборчого округу Тетяни Якименко, проблем з прийняттям подань у комісії не було, все відбувалося в межах чинного законодавства. У осіб, які подавали документацію, перевірялися документи, які посвідчують їх особу та право на подання кандидатур, відповідно до норм Закону України «Про вибори народних депутатів України». В процесі перевірки серед поданих кандидатур також були виявлені так звані «двійники».

У 160 виборчому окрузі має відкритись 95 виборчих дільниць (потрібно щонайменше 1220 членів ДВК). Кандидатами і партіями-суб'єктами виборчого процесу було направлено подання про 1369 кандидатів у члени ДВК. Зокрема, відповідні подання надали такі фракції як “Європейська Солідарність”,  ВО “Батьківщина”, “Самопоміч”, “Опозиційний блок” та “Радикальна партія Олега Ляшка”. Також правом подати своїх представників на членів ДВК скористались політичні партії-суб'єкти виборчого процесу “Аграрна партія України”, “Громадянська позиція”, ВО “Батьківщина”, ВО “Свобода”, “Сила і честь”, “Слуга народу” та “Опозиційна платформа - За життя”. Лише 4 кандидатів у народні депутати із 12 зареєстрованих у 160 одномандатному виборчому окрузі оформили подання щодо членів ДВК: Коваленко Віктор (суб'єкт висування - ВО “Батьківщина”), Молоток Ігор (суб’єкт висування - самовисуваня), Пилипейко Володимир (суб’єкт висування - “Опозиційна платформа - За життя”) та Сахнюк Ганна (суб'єкт висування - “Слуга народу”).

У 161 виборчому окрузі має бути створено 224 виборчі дільниці (мінімальна кількість членів ДВК - 2476 осіб). ОВК 161 виборчого округу прийняла останнє подання щодо кандидатур у члени ДВК о 23:55 03 липня 2019 року від кандидата в депутати в одномандатному виборчому окрузі Ігоря Степанченка (суб’єкт висування – ВО «Свобода»). Останнє подання від партії (також ВО «Свобода») було отримане о 23:50 03 липня 2019 року.

ОВК 161 виборчого округу було отримано 28 подань щодо членів ДВК від суб’єктів виборчого процесу. Своїм правом на висунення кандидатів у члени ДВК у 161 виборчому окрузі скористались 10 партій-суб’єктів виборчого процесу, серед них фракції ВО «Батьківщини», «Європейської Солідарності» та «Радикальної партії Олега Ляшка», а також партії «Опозиційний блок»,  «Опозиційна платформа  - За життя»,  «Аграрна партія України», ВО «Батьківщина»,  «Сила і честь»,  ВО «Свобода» та «Слуга народу». Лише 8 із 14 зареєстрованих кандидатів у народні депутати у 161 виборчому окрузі запропонували членів ДВК.

Секретар ОВК Сергій Запорожець у спілкуванні зі спостерігачем ОПОРИ не відзначив суттєвих порушень, лише дрібні технічні помилки, які були виправлені. Всі приносили і на паперових, і на електронних носіях всі документи. За його словами, “ймовірно відхиленими будуть кандидатури 22 осіб, яких було включено до подань більше одного разу. Це буде зроблено на черговому засіданні ОВК, як того вимагає законодавство.  Не було виявлено в списках держслужбовців або осіб,  яким не виповнилося 18 років або осіб із судимостями”.


 

У 162 виборчому окрузі має функціонувати 170 виборчих дільниць. ОВК цього округу отримала останнє подання о 23:00 03 липня 2019 року від партії «Слуга народу». Найбільше кандидатів у члени ДВК запропонували ВО «Батьківщина» (фракція) та «Європейська Солідарність» (по 170 осіб). По 169 осіб було зазначено у поданнях ВО «Батьківщина», «Радикальної партії Олега Ляшка», «Опозиційної платформи – За життя», «Опозиційного блоку», «Аграрної партії» та кандидата у народні депутати в одномандатному виборчому окрузі Івана Лозового (суб’єкт висування – самовисування). Також було зареєстровано подання від кандидатів у народні депутати Зінченка  Андрія (суб’єкт висування – партія «Опозиційна платформа – За життя»), Шарая Ігоря (суб’єкт висування – партія «Самопоміч»), Гавриленка Сергія (суб’єкт висування  - самовисування) та Задорожнього Миколи (суб’єкт висування – партія «Слуга народу»). Таким чином, із 12 зареєстрованих у 162 виборчому окрузі кандидатів правом на висування кандидатів у члени ДВК скористались лише 5. Загалом ОВК 162 виборчого округу отримала 19 подань від 17 суб’єктів виборчого процесу.

У поданнях було виявлено 3 «двійників», їх кандидатури було відхилено.

Нагадаємо, що відповідно до частини 1 статті 28 Закону України «Про вибори народних депутатів України», дільнична виборча комісія утворюється відповідною окружною виборчою комісією не пізніш як за тридцять один день до дня голосування у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії. У той же час, за умови проведення позачергових виборів, дільничні виборчі комісії утворюються не пізніш як за п’ятнадцять днів до дня голосування (частина 3 статті 107 згаданого Закону України). Частиною 4 статті 28 та частиною 2 статті 27 Закону України «Про вибори народних депутатів України» визначено, що суб'єктами подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій є політичні партії, депутатські фракції яких зареєстровано в Апараті Верховної Ради України поточного скликання, політичні партії - суб’єкти виборчого процесу, кандидати у депутати від яких зареєстровані у загальнодержавному окрузі та кандидати у депутати у відповідному одномандатному окрузі. Відповідно до частини 9 статті 28 згаданого Закону України, технічні описки та неточності, допущені у поданні, не є підставою для відхилення внесених кандидатур.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.