Кандидат у народні депутати по виборчому окрузі №202 Андрій Маковей  пропонує водіям протягом двох днів безкоштовно помити своє авто на його автомийці. Громадянська мережа ОПОРА звернулась до поліції щодо перевірки фактів ймовірного непрямого підкупу виборців.

10 липня газета «Вільне життя» на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook опублікувала відео, у якому кандидат в народні депутати у одномандатному виборчому окрузі №202 Андрій Маковей говорить, що з нагоди храмового свята 11 і 12 липня автомийка працюватиме для кіцманчан безкоштовно.

Відео розпочинається з напису «#АндрійМаковей202».

Cпостерігач ОПОРИ побував на місці проведення акції і виявив друковані матеріали передвиборчої агітації кандидата Андрія Маковея. На території автомийки розміщені плакати із зображенням кандидата, а у приміщенні – буклети та календарі. Адміністратор автомийки підтвердив, що у період з 11 по 12 липня послуги автомийки безкоштовні для всіх охочих.

Андрій Маковей зареєстрований кандидатом у народні депутати у 202 виборчому окрузі 24 червня 2019 року відповідно до постанови ЦВК №1278. Згідно з частиною 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України», кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію. А відповідно до частини 1 статті 68, передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата.

Тому певні особливості проведення даної акції ймовірно можуть порушувати частину 14 статті 74 Закону, де зазначається, що забороняється проводити передвиборчу агітацію, яка супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям безоплатно товарів або інших матеріальних цінностей. Надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

11 липня спостерігачі ОПОРИ звернулись до Кіцманського відділення поліції для перевірки виявлених фактів порушення обмежень щодо ведення передвиборчої агітації. 

«Ще раз хочемо звернути увагу всіх кандидатів в народні депутати, що будь-яка агітація, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей може розцінюватись як непрямий підкуп виборців і порушенням статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення, або ж частини 3 статті 160 Кримінального кодексу України», – каже координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)