Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували 4 випадки розміщення агітаційних матеріалів про кандидатів у громадському транспорті. Також політичні партії та кандидати розміщують рекламні плакати, запрошення на зустрічі з виборцями на електроопорах, закинутих будівлях, парканах, церковних дошках. Часто ці матеріали є без вихідних даних.

Буклети «Думай про майбутнє» Андрія Думи спостерігачі ОПОРИ зафіксувала 8 липня у приміському автобусі №125.  Дума є кандидатом у народні депутати у виборчому окрузі №122 від політичної партії «Громадянська позиція».

Андрій Дума також є директором одного з автотранспортних підприємств, тому ОПОРА попросила кандидата пояснити цю ситуацію: «Мені про це нічого не відомо. Реклама на транспорті заборонена, жодної агітації, поклейки в салонах автобусу і зовні не має та бути та не може. Біля водія може сидіти людина, лежати парасоля чи чиясь сумка. Водії у мене проінструктовані, агітаційної роботи вони не повинні проводити. В них є посадова інструкція, де вони лише керують транспортним засобом».

У приміському автобусі № 184 на панелі приладів спостерігачі ОПОРИ помітили 7 липня газети про Ігоря Зінкевича. Друковане видання про кандидата у народні депутати роздавали і в 138 маршрутному таксі. Зінкевич як самовисуванець кандидує у 116 виборчому окрузі.

«Особисто я такого не підтримую, не ініціював і не практикував. Якщо водій взяв таку газету, поставив, це інше питання. Я такого не зустрічав. Тим більше, щоб я використовував громадських транспорт міста Львова або приватників. Вони проти ставляться. Вони сказали, що то коштує великі гроші», - розповів Ігор Зінкевич.

У приміському маршрутному таксі № 234 на віконній занавісці є значок «Вірю в Україну. Юлія Тимошенко».

Також наліпки з гаслом «Хабарі. Не беру. Не даю» ОПОРА зафіксували у приміському автобусі №184 7 липня. Цей лозунг використовує на сторінці у соцмережі Ростислав Мельник. Дві світлини, на яких на громадському транспорті є аналогічні наліпки, Мельник опублікував у своєму пабліку 21 червня.

Зазначимо, що розміщення носіїв політичної реклами у транспорті загального користування суперечить ч. 9 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», яка забороняє розміщення агітаційних матеріалів на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування.

Наліпки про хабарі у липні можна помітити на будівлях та електроопорах у Львові. У документах, які ОПОРІ показали учасники акції зазначено, що це мирне зібрання у формі мітингу. Хоча у соцмережах її називають флеш-мобом. Захід організовувала громадська організація «Інститут міжнародного права та євроінтеграції». Представник ГО Юрій Кміть просив дозволу щодо проведення такого заходу 21-24 червня у Львівської міської ради. У ці дні активну участь у заході брав Ростислав Мельник. Хоч Мельник офіційно зареєстрований кандидатом  у народні депутати у 116 виборчому окрузі від політичної партії «Слуга народу» 25 червня, але його активність простежується зі стартом виборчої кампанії.

ОПОРІ не вдалося поспілкуватися з Ростиславом Мельником, він не відповідає на телефонні дзвінки. Участь Мельника у заході пояснив один із співзасновників організації Юрій Кміть: «Спочатку він появився в Ростика на 116, ми з ним проводили за його підтримки. А потім передали на 115 до Катерини (Катерина Шубка кандидує у 115 виборчому окрузі від політичної партії «Слуга народу», - ред.). В нас є договір про проведення акцій між Інститутом і благодійним фондом Мельника. Коли ми це проводили, вони ще не були кандидатами. Вони не мали ніякого відношення до політики. Хто має прибирати, той буде прибирати. Корупція стільки багато робить проблем в Україні, що ті копійки, які витратять на прибирання, нічого не вартують. Порівняно зі шкодою, які дає корупція в свідомості».

Зазначимо, що Кміть є довіреною особою кандидата Ростислава Мельника (постанова ЦВК від 8 липня).

Громадянська мережа ОПОРА також зафіксує випадки, коли агітаційні матеріали низки кандидатів і політичних партій розміщені не у відповідних місцях. Так, графіті у жовто-блакитних кольорах «Веремчук» є на будівлях та тротуарах у виборчому окрузі № 116. «Вважаю порушенням благоустрою, вважаю порушенням агітації, звернувся з відповідною заявою у райвідділ поліції. Ані я особисто, ані будь-хто з команди не причетні до появи численних графіті з моїм ім’ям. Уперше їх побачив на фото в інтернеті», - зазначив ОПОРІ кандидат у народні депутати від «Громадянської позиції» Валерій Веремчук. 

Такі ж графіті  на асфальті політичної партії «Сила і честь» є у 119 виборчому окрузі.

На телефонній будці, зупинці громадського транспорту, електроопорах (118 округ) розклеєні плакати із зображенням кандидатки від «Громадянської позиції» Уляни Дорош. На постерах текст «Ваш голос – Ваш вибір! Підтримайте зміни! #УпевненоДію».  Уляна Дорош зазначила: «Людям, агітаторам, з якими я працюю, яким я давала такі матеріали, а вони розносили, я говорила, що вони мають бути розміщені лише на дошках оголошень. Веду розмову, не можу пояснити, чому розвішують так. Всіх не можу впильнувати, штат великий. Згідно закону орган місцевого самоврядування має надати нам відповідні місця для агітації. По селах, як таких в нас нема. В селах з деякими  головами сільських рад говорила, то вони дозволяли і в інших місцях. Вони кажуть, що потім їхня комунальна служба це все почистить. Вішайте, де вам зручно. Агітація, вибори, тільки не зривайте чужих кандидатів, будьте чесними».

При вхідних дверях на фасадах будинків та електроопорах у виборчому окрузі №117 розклеєні плакати кандидата він «Слуги народу» Романа Фединяка. Агітаційні матеріали з текстом: «Зе!Депутат Слага народу!» «Дякую, що ви на це звернули увагу. Ми вже відреагували на ті всі моменти. Ми безпосередньо, я особисто, навіть наскільки мав можливість ходив і зривав ці плакати. Ми, на превеликий жаль, не можемо все проконтролювати, зважаючи на те, що є дуже обмежений термін. Ми знаємо про ці порушення з нашої сторони, ми це усунули. Що стосується під’їздів, зараз агітація розміщена виключно на дошках оголошень. Зі стовпів прибралося зразу, коли я отримав фотографії», - розповів Роман Фединяк. 

На електроопорах та вікнах магазинів (115 округ) висять постери кандидата Юрія Михальчишина (самовисування). «Щороку спостерігається одна і та сама картина. Не можу це прокоментувати. Не бачив я такого. І своїм представникам безперечно не казав, так робити», - зазначив Михальчишин.

У 119 окрузі на електроопорах, парканах, балконах висять агітаційні матеріали кандидата від «Слуги народу» Ореста Кавецького. Не усі плакати Кавецького мають вихідні дані. А саме ті, на них кандидат подає інформацію щодо  сільського кооперативу - створення прийомних пунктів по збору сезонної продукції, забезпечення членів організації саджанцями різних культур, залучення спеціалістів для контролю процесу вирощування рослин, збільшення робочих місць та покращення добробуту села. «Не дамо українському селу зникнути», - біблорди з таким закликом та зображенням Ореста Кравецького спостерігачі ОПОРИ фіксували ще з кінця травня.

Публікацію про створення у Буському районі прийомних пунктів опублікували в газеті «Воля народу» (за 20 червня). ОПОРА під виглядом потенційних клієнтів зателефонувала у кооператив, щоб поцікавитися про його роботу. По той бік слухавки чоловік розповів, що зараз збирають чорницю, малину, вишні, аґрус. Саджанці для членів кооперативу обіцяють роздавати восени. На уточнююче запитання, як вступити в кооператив, відповіли: «Заповнюєте заявку. І сплачуєте два членські внески по 300 гривень. Можливо, сам кооператив сплатить», - розповіли в організації.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань сільський обслуговуючий кооператив «Відродження села» створений 22 квітня 2019 року. В цей день створено сторінку кооперативу у соціальній мережі, яку 6 червня перейменовано в «Орест Кавецький СОК Відродження села». З 6 по 25 червня на сторінці публікувалися дописи з закликами приєднуватися до кооперативу, про зустрічі з людьми щодо розвитку села, громадські слухання щодо спільних кроків для створення прийомних пунктів. Були привітання з Днем вишиванки, з Днем Львова. А з 25 червня у дописах та на світлинах зазначається, що #зедепутат Орест Кавецький кандидат у 119 виборчому окрузі. У цей день він зареєстрований ЦВК кандидатом у народні депутати від політичної сили «Слуга народу».

Орест Кавецький зазначив: «Ми на стовпах не вішаємо, ми вішаємо тільки на дошках оголошень. Розумієте, наші приїжджають в село до людей, лишають нашу агітацію і люди самі розносять її в селі. Якщо люди самі десь там понаклеювали, вони не знають законів, я не можу відповідати за всіх людей. Не може бути в нас все повністю мають підписане на замовлення моє Кавецького. Це може хтось під нас щось робить. В нас такого без вихідних даних не має». Щодо агітації під виглядом кооперативу зедепутат додав, оскільки він ніколи не був публічний і мав лише цю сторінку, щоб не створювати усе з початку, вирішив задіяти паблік кооперативу для передвиборчої агітації .

Поруч з плакатами Кавецького у 119 окрузі у місцях не призначених для агітації висять агітки кандидата у народні депутати (самовисування) Олександра Тіщенка. ОПОРІ не вдалося почути позицію кандидата.

По всій території Львівської області також висять рекламні матеріали «Голосу», інколи без вихідних даних. «Мотивовані вчителі, захищені вояки, чесні судді. Так звучить наш голос!» наклеєно на закинутій будівлі (115 округ), «Стара політика – це щоб було добре обраним. Нова політика – це щоб добре жилось кожному. Святослав Вакарчук»  на дошці оголошень біля під’їздів (117 округ),  «Інвестиції в Україну без олігархів, нові політики без кумівства» на дошці оголошень Дрогобицького державного університету ім. І. Франка (121 округ), «Щоб закінчилася епоха бідності, має закінчитися епоха безкарності. Святослав Вакарчук» - на електроопорах та парканах (120 округ). Також запрошення на зустріч та банер біля коворкінгу без вихідних даних із зображенням Галини Васильченко, кандидатки від «Голосу» ОПОРА зафіксувала у 118 окрузі.  Васильченко пообіцяла зняти агітаційні матеріали без вихідних даних.

Координатор партії «Голос» у Львівській області Роман Лозинський ситуацію прокоментував так: «Коли б ми мали виборчу кампанію, хоча б три місяці, ми б проводили вишколи, спеціальні тренінги і максимально проконтролювали кожну людину. Ми могли б проводити обдзвони, мати мобільну групу, яка б могла їздити по маршрутах і проводити перевірку. Ми на кожному плакаті, на звороті,  маємо чітко зафіксовано, де можна і де не можна розклеювати агітаційну продукцію. І тут чітко зазначено, що оголошення не можна розміщувати на пам’ятки, деревах, стовпах. В нас є 3 тисячі волонтерів, які також просять продукцію для поширення. І це є питання людського фактору, який ми не можемо проконтролювати в такий швидкій кампанії і такій кількості задіяних людей». 

«Підемо вперед» постери Володимира Гірняка ОПОРА зафіксувала на стовпах у 120 окрузі. Матеріали - без вихідних даних. «Я не займаюся штабом, є люди, які займаються, є активісти. Я просив, щоб все було в межах чинного законодавства. Я думаю, воно так є. Я не готовий казав, хто там що наклеїв», - розповів Гірняк.

На стопах у місті Стрий (126 округ) є агітаційні матеріали кандидатів від «Громадянської позиції» Олега Канівця, «Свободи» Андрія Гергерта, плакати із запрошенням на зустріч з Петром Порошенком. Кандидати та політичні партії практикують розміщення агітації і на фасах будинків, вікнах, балконах.

На рецепції у поліклініці в місті Пустомити (118 округ) спостерігачі ОПОРИ двічі зафіксували календарі політичної партії «Європейської Солідарності». А на паркані церкви у 119 окрузі газету політичної партії «Слуга народу». Про банер Ірини Сех на паркані селищної ради Красного (119 округ) користувачі соцмереж опублікували в одній із груп.

Агітаційні буклети селищного голови Брюхович спостерігачі ОПОРИ зафіксували на церковній дошці оголошень (виборчий округ №122). «Це повісила громада. Я скажу, щоб це зняли. Він не бачив того. Оце так роздавали, хтось взяв і повішав. Я що маю щось проти цього. Тим більше він зробив багато для нашого селища», - розповів настоятель храму отець Ярослав Ощудляк.

Натомість Володимир Доманський зазначив: «Може десь і священники беруть різну агітацію. Я їх простив не агітуйте за мене в церквах. Бо це просто жах. Я скажу, щоб зняли. Я своїм агітаторам сказав чітко: не дай Бог на одному стовпі, на якійсь зупинці буде розміщена моя агітація. Буду шукати». 

Згідно з частиною 12 статті 107 Закону «Про вибори народних депутатів», місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування не пізніш як на наступний день після опублікування указу президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України або рішення Центральної виборчої комісії про призначення виборів відводять місця у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Громадянська мережа ОПОРА закликає політичні сили та кандидатів дотримуватися правил розміщення агітації у відповідних місцях.

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)