Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА на Волині у межах округу №20 виявив агітматеріали на користь кандидатів-мажоритарників на дверях приміщень, де містяться дільничні виборчі комісії, міської ради, а також на електроопорах та конструкціях зупинок. За вказаними фактами спостерігач подав заяви до правоохоронних органів.

Зокрема, 10 липня у селах Ружин та Селець Турійського району просто на дверях приміщень, де містяться ДВК №070929 та №070931 виявили друковані агітматеріали на користь кандидата по окрузі Андрія Козюри (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»). Йдеться про плакат із логотипом партії, зображенням кандидата та його передвиборною програмо і листівку-анонс зустрічі із кандидатом у селі Ружин, а також аналогічний плакат із програмою у селі Селець. Окрім того, агітматеріали на користь кандидата також виявили розклеєними на електроопорах та навіть деревах у вказаних населених пунктах та у селі Туровичі Турійського району.  Аналогічні анонси зустрічі із кандидатом виявили на електроопорах у селах Кроватка і Доросині Рожищенського району. За вказаними фактами спостерігач звернувся із заявою до правоохоронних органів.

Окрім того, аналогічний постер на користь цього кандидата, а також постер кандидата Вячеслава Рубльова («Слуга народу») виявили на дверях приміщення Турійського міського будинку культури. Окрім того, агітматеріал на користь Вячеслава Рубльова виявили на зупинці у селі Доросині Рожищенського району.

Також 9 липня спостерігач виявив анонс трансляції фільму за участі «кіборга» Вадима Ваврищука, який балотується по округу, із його зображенням на дверях Берестечківської міської ради. Також матеріали на користь кандидата виявили на електроопорах в селі Гумнище Горохівського району, на зупинці громадського транспорту у селі Перемиль Горохівського району, а також у місті Берестечко.

Окрім того, вже за межами міста Берестечко виявили агітацію на корись Аграрної партії України без вихідних даних. Щодо вказаних фактів спостерігач також звернувся до правоохоронців.

Нагадаємо, напередодні ОПОРА повідомляла про агітаційні матеріали на користь кандидатів  у приміщенні, де міститься Горохівська районна та міська ради.

Нагадаємо, відповідно до частини 5 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.

Згідно із частиною 7 статті 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Також, відповідно до частини 8 статті 69, місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування не пізніше як за сто днів до виборів відводять місця у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації з додержанням принципу рівних умов.

До слова, на Волині не в усіх містах вчасно передбачили місця для агітації.

Відповідно до статті 152 КУпАП порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)