Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА на Волині звернувся із заявами до поліції через агітматеріали на користь кандидатів у приміщенні Горохівської районної та міської рад, а також листівки на електроопорах та агітматеріал без вихідних даних.

Зокрема, спостерігач ОПОРИ 8 липня виявив листівки на користь кандидата у нардепи по округу №20 Вадима Ваврищука (самовисування) на столі у коридорі приміщення, де знаходяться Горохівська районна та міська ради. У листівці міститься фото, інформація про кандидата, а також запрошення приєднатися для осіб, які прагнуть змін в державі, є інформація для зворотного зв’язку, а також містяться вхідні дані.

Також на підвіконні в цьому ж приміщенні виявили листівку на корись кандидата-самовисуванця по округу №20 Сергія Мартиняка (самовисування). Листівка містить деякі біографічні дані про кандидата, інформацію про залучені у місто кошти за час його депутатської діяльності, а також про діяльність благодійного фонду нардепа та проект за його підтримки «СВОЇ». Матеріал також містить вихідні дані.

Спостерігач ОПОРИ викликав на місце події поліцію та написав відповідну заяву.

У коментарі ОПОРІ Вадим Ваврищук повідомив, що вперше чує про такий факт та перепитав, де виявили листівки. «Скажу, як воно є, ‑ я реально не знаю, як вони туди потрапили, якби Ви не зателефонували я б навіть не знав, що вони там є. Це точно не моя робота, я зараз перебуваю у Турійському районі. Я сам був державним службовцем, тому знаю, що це заборонено. Можливо, розповсюджувачі помилилися, чи це підстава – я не знаю. Запевняю Вас, що ми проведемо із розповсюджувачами бесіди та ще раз наголосимо на цьому моменті, щоб подібні випадки взагалі не мали місця», - повідомив кандидат.

Довірена особа кандидата Сергія Мартиняка Олександр Пиза зауважив, що не займається цим питанням, однак передав інформацію юристам, які зможуть прокоментувати ситуацію. Він запевнив, що вони зв’яжуться із представником ОПОРИ.

Також 8 липня у Горохові на електроопорах та стінах деяких будівель виявили розклеєні листівки на користь ще одного кандидата-самовисуванця – Віталія Пудліка. Листівка «Задовбали – ми вас підемо» розповідає про кандидата, а також містить його передвиборну програму.

Окрім того, на електроопорах у місті розклеїли постери із зображенням кандидата від «Європейської Солідарності» по округу Івана Мирки. Натомість партію «Голос» рекламують  постерами, які не містять вихідних даних. За цими фактами спостерігач ОПОРИ також звернувся з заявою до правоохоронних органів.

Нагадаємо, відповідно до частини 5 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.

Згідно із частиною 7 статті 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Також, відповідно до частини 8 статті 69, місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування не пізніше як за сто днів до виборів відводять місця у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації з додержанням принципу рівних умов.

До слова, на Волині не в усіх містах вчасно передбачили місця для агітації.

Також, відповідно до статті 152 КУпАП порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)