Двома постановами ЦВК від 2 та 7 липня про виконання судових рішень зареєстровано чотири кандидати у народні депутати України, які балотуються в одномандатних виборчих округах № 207(м. Корюківка) та № 208 (м. Бахмач). Відбулося це після відмови в  першій реєстрації та звернення до судів Євлахова Анатолія Сергійовича, 1962 року народження, Євлахова Анатолія Сергійовича, 1998 р.н., Давиденка Антона Миколайовича 1990 р.н.,  Давиденка  Артема Миколайовича, 1988 року р.н.

Нагадаємо, що ОПОРА писала про відмову ЦВК в реєстрації  двом самовисуванцям з однаковими прізвищами, іменами та по батькові  Євлаховим Анатоліям Сергійовичам. Не погоджуючись з постановою від 24 червня 2019 року № 1273, Євлахов А.С.,  1998 року народження та Євлахов А.С., 1962 року народження, звернулися з позовними заявами до суду, в яких просили  відповідну постанову комісії в частині, що їх стосується, скасувати та зобов’язати зареєструвати їх кандидатами в народні депутати України.

Рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду від 26 червня 2019 року в справі № 855/187/19 позовні вимоги було задоволено. Не погодившись із  цим рішенням, Центральна виборча комісія звернулась до Верховного Суду з апеляційною скаргою, у якій просила скасувати зазначене рішення суду першої інстанції. За результатами розгляду постановою Верховного Суду від 30 червня 2019 року у задоволенні апеляційної скарги відмовлено, а рішення залишено без змін. Згідно зі статтею 1291 Конституції суд ухвалює рішення іменем України і його рішення є обов’язковим до виконання.

Отже, постановою  ЦВК від 2 липня 2019 року № 1438 зареєстровано двох кандидатів у народні депутати України, які балотуються в одномандатному виборчому окрузі № 207 у порядку самовисування: Євлахов Анатолій Сергійович, народився 18 квітня 1962 року в смт Ширяєве Одеської області, освіта професійно-технічна, виконавчий директор ПП "УДАР", безпартійний, проживає в місті Києві та Євлахов Анатолій Сергійович, народився 15 квітня 1998 року в селі Кучурган Роздільнянського району Одеської області, освіта професійно-технічна, тимчасово не працює, безпартійний, проживає в селі Марківка Роздільнянського району Одеської області, судимість відсутня, самовисування.

Для порівняння – 21 червня зареєстровано Євлахова  Анатолія Сергійовича, який народився 14 квітня 1981 року в місті Керч, Республіка Крим, освіта вища, народний депутат України, безпартійний, проживає в місті Києві, самовисування. ОПОРА звернулася за коментарем до його довіреної особи, Віталія Янковича, який сказав: «Двійники, реєстрацію яких поновив суд, народилися в Одеській області, а народний депутат Анатолій Євлахов у місті Керч, Республіка Крим. Їх підібрали по даті народження так, щоб діючий народний депутат був посередині між двох двійників, аби максимально заплутати людей. Виборцям потрібно бути уважними на дільниці, шукати не тільки прізвище свого кандидата, а й звертати увагу на відомості про нього.»

Ще двох кандидатів по іншому виборчого округу (№ 208) зареєстровано  постановою ЦВК від 7 липня 2019 року № 1529.   Зокрема, до Центральної виборчої комісії 20 червня 2019 року надійшли заяви громадян України Давиденка Антона Миколайовича та Давиденка Артема Миколайовича про самовисування разом з іншими документами щодо реєстрації їх кандидатами в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 208. Розглянувши вказані документи, Центральна виборча комісія згідно з пунктом 2 частини першої статті 60 Закону України "Про вибори народних депутатів України" постановою від 25 червня 2019 року № 1324 відмовила в реєстрації Давиденка А.М. та Давиденка А.М. Не погоджуючись з постановою, вони звернулися з позовними заявами до суду, в яких просили скасувати та зобов’язати Центральну виборчу комісію зареєструвати їх кандидатами. Рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду від 30 червня 2019 року в справі № 855/223/19 позовні вимоги Давиденка Артема Миколайовича задоволено та зобов’язано Центральну виборчу комісію зареєструвати Давиденка Артема Миколайовича кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 208 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. Рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду від 1 липня  2019 року в справі № 855/222/19 позовні вимоги Давиденка Антона Миколайовича задоволено та зобов’язано Центральну виборчу комісію зареєструвати Давиденка Антона Миколайовича кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 208. 

Не погодившись із зазначеними рішеннями, кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі  № 208 Давиденко Валерій Миколайович звернувся до Верховного Суду з апеляційними скаргами, в яких просив скасувати зазначені рішення суду першої інстанції. За результатами розгляду постановами Верховного Суду від 4 липня 2019 року в задоволенні апеляційних відмовлено, а рішення Шостого апеляційного адміністративного суду залишено без змін. Микола Торбеєв, довірена особа Давиденка Валерія Миколайовича, зазначив в коментарі ОПОРІ, що "зареєстровані два рідні брати з Києва, один з яких намагався пройти як член  партії "Слуга народу".  Наша команда вбачає  в цьому ознаки порушення ч.1 ст. 157 ККУ (перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з обманом або примушуванням)". 

А саме, в автобіографії, поданій Давиденком Артемом Миколайовичем разом із заявою про самовисування було зазначено, що він є членом партії "Слуга народу". Однак у розпорядженні Центральної виборчої комісії є заява голови цієї політичної сили Дмитра Разумкова, в якій вказано, що "Давиденко Артем Миколайович не має жодного зв’язку з діяльністю партії "Слуга народу", ніколи не був і не є на сьогодні членом цієї політичної партії". Беручи до уваги судову практику, сформовану в низці судових рішень, зокрема в рішенні Шостого апеляційного адміністративного суду від 30 червня 2019 року в справі № 855/220/19 та постанові Верховного Суду від 4 липня 2019 року в справі № 855/220/19, а також неподання Давиденком Артемом Миколайовичем доказів підтвердження членства в партії "Слуга народу" є достатньо підстав вважати, що Давиденко А.М. є безпартійним.

Водночас з тим, постановами внесено зміни в тексти виборчих бюлетенів, що прокоментувала  ОПОРІ Тетяна Григорчук, голова ОВК № 208 (м. Бахмач): "Наразі ми призупинили друк бюлетенів, наразі намагаємось встигнути узгодити нові макети з кандидатами і відправити їх до Чернігова, де їх обіцяють надрукувати за 7-10 днів."

Нагадаємо, що ще троє «двійників» в Чернігівській області зареєстровані у ВО № 209: Зуб Валерій Васильович, Зуб Валерій Олексійович та Зуб Григорій Леонідович.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)