За даними сайту Центральної виборчої комісії, 11 червня по ВО № 206 було зареєстровано одного кандидата-двійника – Микитася М. В., який 20 червня звернувся із заявою (№ 1109) про відмову балотуватися. Ще двом самовисуванцям з однаковими прізвищами, іменами та по батькові  Євлаховим Анатоліям Сергійовичам 24 червня ЦВК відмовила в реєстрації через відсутність в документах обов’язкових відомостей і надіслала копії їх документів до Національної поліції України.

Зокрема, 19 червня до ЦВК подали заяви про самовисування разом з іншими документами щодо реєстрації їх кандидатами в народні депутати України в ОВК № 207  громадяни України Євлахов Анатолій Сергійович, 18 квітня 1962 року народження  (до 8 травня 2019 року – Галанчук Олександр Сергійович), та Євлахов Анатолій Сергійович, 15 квітня 1998 року народження (до 8 травня  2019 року – Мельниченко Тадеуш Сергійович).

Водночас всупереч вимогам п.2 ч.2 ст.55 Закону "Про вибори народних депутатів України" в поданих автобіографіях не були зазначені відомості про їх контактні номери телефонів, бо  неодноразові спроби зателефонувати кандидатам вияивлися невдалими, оскільки ці номери телефонів є неактивними (абоненти не можуть прийняти дзвінок). За таких обставин автобіографії зазначених осіб вважаються не поданими і згідно з п. 2 ч.1 ст. 60 Закону ЦВК відмовила в реєстрації кандидатів.

Разом з тим ЦВК  зауважила, що вибори народних депутатів України є вільними, а громадянам України забезпечуються умови для вільного формування своєї волі та її вільного виявлення при голосуванні. Застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця, забороняється (ч.1,2 ст.6 Закону). Таким чином, на думку ЦВК,  подання цих заяв може мати на меті введення виборців в оману, перешкоджання вільному здійсненню громадянами свого виборчого права та перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, а отже, можуть підпадати під ознаки злочину, передбаченого ст.157 Кримінального кодексу України (перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права є кримінально-караним діянням). Тож на Центральна виборча комісія вважає за необхідне надіслати до Національної поліції України копії заяв про самовисування Євлахова А.С. (1962 р.н.) та Євлахова А.С. (1988 р.н.) та доданих до них документів щодо реєстрації їх кандидатами в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 207 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року для здійснення перевірки та в разі необхідності вжиття передбачених законодавством заходів реагування.

Ще чотири кандидати Чернігівщини мають однакові прізвища: по ВО № 209 (Зуб Валерій Олексійович та Зуб Григорій Леонідович) і ВО № 210 (Приходько Борис Вікторович та Приходько Василь Іванович).

Як повідомляла ОПОРА, кандидати-двійники реєструвалися на Кіровоградщині та Вінничині.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)