8 липня Громадянська мережа ОПОРА у Чернівецькій області та представники Головного управління Національної поліції у Чернівецькій області дали спільну пресконференцію, на якій правоохоронці дали неточну інформацію щодо нападу на спостерігача ОПОРИ

Під час прес-конференції Громадянської мережі ОПОРА у Чернівцях 8 липня заступник начальника Головного управління Національної поліції у Чернівецькій області Олександр Чубей повідомив: «Представник Громадянської мережі ОПОРА повідомив нам, що дійсно він не представлявся, не мав при собі будь-яких, ну скажемо, опізнавальних знаків, про те, що він є представником (офіційним спостерігачем від Громадської мережі ОПОРА - ред.), і дійсно він здійснював фотографування, вірніше, відеозйомку під час того, як громадяни між собою розмовляли».

Вважаємо, що вказане вище не в повній мірі відповідає тим обставинам, які насправді мали місце під час вказаного інциденту.

Так, перебуваючи 5 липня у м. Заставна,Чернівецької області, в ході здійснення діяльності офіційного спостерігача (в межах законодавчо визначених повноважень), спостерігач від Громадянської мережі ОПОРА біля приміщення пошти став випадковим свідком події щодо ймовірної роздачі друкованої продукції, схожої на агітаційні матеріали. Участь у якій  (події) брали невідомі особи та представник церкви Ймовірне проведення передвиборної агітації ними може розцінюватись як порушення загальних принципів проведення вільних виборів. Побачене спостерігач Громадянської мережі ОПОРА почав фіксувати на відео за допомогою мобільного телефону,  що викликало невдоволення та агресивну поведінку одного із учасників вищевказаної події.

Як свідчить відео, конфлікт розпочався раптово, неочікувано, тому спостерігач ОПОРИ не міг передбачити початок подальших агресивних дій невідомої особи стосовно себе. Побачивши, що ведеться відеозйомка, невідомий чоловік одразу схопив спостерігача за руки, в яких той тримав телефон, та впродовж 36 секунд намагався вирвати його, допоки представник Громадянської мережі ОПОРА безрезультатно просив відпустити телефон та продовжити розмову спокійно. Одразу після того, як невідомий чоловік силою заволодів телефоном, а в спостерігача, відповідно, звільнилися руки, представник ОПОРИ представився офіційним спостерігачем та пред’явив учасникам конфлікту відповідне посвідчення, видане окружною виборчою комісією виборчого округу №204.

Водночас, спостерігач попередив про перешкоджання діяльності офіційному спостерігачу. Це помітно на випадково знятому відео. Факт пред’явлення посвідчення не зупинив як дій ініціатора конфлікту щодо видалення відео, так і інших учасників конфлікту, які штовхали спостерігача та погрожували йому фізичною розправою, якщо він не залишить місце події.

Після того, як телефон з видаленими, на думку невідомих осіб, відео був повернутий спостерігачу, той зафіксував на фото номерний знак автомобіля, з якого ймовірно роздавалася друкована продукція, схожа на агітаційні матеріали, чим знову наразився на словесні погрози.

Метою викладеного є виключно намір ОПОРИ уникнути поширення неповної інформації та перекручування деякими засобами масової інформації окремих фактів по даній події.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)