7 липня у Рівному кандидат у народні депутати по 152 виборчому округу (м. Рівне) організував концерт до свята Івана Купала за участі гурту «Con Brio», учасниці програми шоу «X-Фактор» Аліни Ляшук та фіналістки шоу «Голос. Діти» 2015 року Катерини  Качановської. Для дітей був безкоштовний вхід у мотузковий парк та на атракціони. Також під час святкування оголошено конкурс, два переможці якого, 19 липня отримають планшети.

7 липня у Рівному у парку «Хімік» відбулося святкування Івана Купала, організоване кандидатом у народні депутати по 152 виборчому окрузі Олексієм Муляренком.

У соціальній мережі Facebook була анонсована подія «Святкування Івана Купала з Олексієм Муляренком», організована громадською організацією «Це Рівне, друже»:

 «В програмі: ВІЛЬНИЙ ВХІД на територію «Мотузкового парку» (всі атракціони), шоу мильних бульбашок, аквагрим та веселі ігри з аніматорами. О 18 год. на всіх гостей заходу чекає святковий концерт!!! Для вас виступатимуть Гурт «Con Brio», учасниця 7-8 сезону X-Фактору Аліна Ляшук та фіналістка шоу «Голос. Діти» 2015 року Катя Качановська!»

Під час заходу серед мешканців поширювали газету «Рівненські новини», у якій йдеться про досягнення кандидата у народні депутати Олексія Муляренка. Замовником видання теж є Олексій Муляренко. Дітям роздавали повітряні кульки з написами «21 липня за Муляренка!». Для дітей був вільний вхід до мотузкового парку та атракціонів.

Також на святі був ретро автомобіль з написом «21 липня за Муляренка». На своїй сторінці у Facebook Олексій Муляренко опублікував допис про конкурс:

«Ажіотаж довкола машини наштовхнув на класну ідею! Ми запускаємо конкурс на краще фото поряд з цією ретро-автівкою «Перемога» (1953 року випуску) у фейсбук та інстаграм! Умови дуже прості - публікуйте на своїй сторінці в соцмережі знімки з хештегом #ПеремогаМуляренка  і 19-го липня ми оберемо два переможця, які отримають подарунки від організатора»

У відеосюжеті «У парку Хімік рівняни святкували Івана Купала (ВІДЕО)» на телеканалі «Ритм» Іванна Пристайович розповідає про участь у конкурсі та вказує, що призами будуть планшети.

Окрім цього, у парку «Хімік» три кандидати у народні депутати по 152 виборчому окрузі (м. Рівне) проводили агітацію:

  • Роман Алексійчук поширював агітаційні буклет «Позачергові вибори народних депутатів України. Виборчий округ 152. Кандидат у народні депутати до Верховної Ради України. Роман Алексійчук» ;
  • Микола Бляшин та агітатори, які були вдягнені у футболки з написом «Микола Бляшин» розповсюджували листівки «Ваш голос змінює все! Микола Бляшин. Рівне. Виборчий округ №152. #командазмін Святослава Вакарчука. Голос. Партія справжніх змін»  та буклет «Ваш голос змінює все! Партія  «Голос» іде в політику, щоб повернути людину в центр держави. Держава – на долоні в людини, а не людина у кулаку держави. Святослав Вакарчук. Голос. Партія справжніх змін»
  •  Олександр Курсик розповсюджував листівки «Ми разом. Твій голос у раді. Олександр Курсик, кандидат у депутати Верховної Ради. Олександр Нестерук, депутат міської ради» та спецвипуск газету «Рівне Ракурс».  

Також під час святкування Івана Купала на святі були автомобілі Державної служби надзвичайних ситуацій України. Поблизу автомобілів пожежники показували своє спорядження і кожен охочий міг його приміряти та сфотографуватися.

Громадянська мережа ОПОРА звернулась за коментарем до Державної служби надзвичайних ситуацій у Рівненській області, аби дізнатися на яких умовах були розміщені автомобілі 30 червня під час святкування Дня молоді та 7 липня під час святкування Івана Купала.

«30 червня був День молоді і 30 червня наші підрозділи працювали по цілому місту, зокрема у парку «Хімік», у центрі міста, а також 25 школа в парку. У нас є офіційні листи – звернення. Звернення у нас від громадського об’єднання «Це Рівне, друже». Запрошували техніку, запрошували наш колектив для того, щоб вони виступили перед дітьми, перед людьми, навчили їх основних правил безпеки життєдіяльності. Олексій Муляренко до нас офіційно не звертався», - прокоментував начальник Відділу підполковник служби цивільного захисту Головного управління ДСНС у Рівненській області Дмитро Мельник.

«Так, згідно з ч. 1 ст. 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Відповідно до ч. 3 цієї ж статті, реклама … товарів, послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій - суб'єктів виборчого процесу також є політичною рекламою. Ч. 14 ст. 74 Закону встановлює заборону проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям … коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям … коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів … інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

З огляду на вказані норми законодавства України, ситуація з агітацією, що супроводжуэться наданням виборцям товарів, робіт, послуг, інших матріальних цінностей, може мати ознаки непрямого підкупу виборців», - коментує громадська омбудсменка Громадянської мережі ОПОРА із захисту виборчих прав у Рівненській області Марія Цип’ящук.

Відповідно до ч. 6 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

Згідно з ч. 14 ст. 74 Закону забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.