8 липня 2019 року Центральна виборча комісія оголосила попередження двом кандидатам в одномандатних виборчих округах №21 та №23 в межах Волинської області через порушення ними термінів відкриття рахунків виборчих фондів. Відповідне рішення оформлене постановою ЦВК №1537.

Зокрема, відповідно до постанови Центральної виборчої комісії №1537 «Про оголошення попередження кандидатам у народні депутати України, зареєстрованим в одномандатних виборчих округах  на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року» від 8 липня 2019 року попередження ЦВК оголосила двом «мажоритарникам» з Волині: кандидату по округу №21 Олегу Місіруку (самовисування) та кандидату по округу №23 Тарасу Бойку («Рідне місто»).

У постанові йдеться, що відповідно до частини першої статті 48 Закону України «Про вибори народних депутатів України» кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі зобов’язаний відкрити рахунок свого виборчого фонду не пізніш як на десятий день з дня його реєстрації Центральною виборчою комісією. 

Кандидатами в народні депутати України, зареєстровані в одномандатних виборчих округах №21 та №23 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, Олегом Місіруком та Тарасом Бойком, в установлені частиною першою статті 48 Закону терміни рахунки виборчих фондів не відкрито згідно з повідомленнями банків.

Відтак, відповідно до пункту 6 частини 2 статті 61 Закону в разі порушення кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі терміну відкриття рахунку свого виборчого фонду йому оголошується попередження, що і зробила ЦВК під час свого засідання 8 липня.

До слова, Центральна виборча комісія листами від 28 травня та 13 червня  2019 року зверталася до Національного банку України, зокрема з роз’ясненнями щодо відкриття поточних рахунків виборчих фондів кандидатів у народні депутати України в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року з метою доведення їх до відома банків.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)