Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала 12 періодичних видань, що розповсюджувались  протягом червня у Донецькій області та зафіксувала низку матеріалів, які можуть мати ознаки прихованої політичної реклами. Частина опрацьованих статей є маркованою, проте деякі з них дублюються у інших виданнях без належної позначки.

У трьох різних виданнях, тираж яких покриває значну частину підконтрольній Україні Донеччини, фігурують звернення лідерки «Громадсько-політичної платформи Надії Савченко», яка зареєстрована як кандидатка у депутати по 51 округу. Заяви кандидатки не відрізняються між собою риторикою, у зверненнях переважно йдеться про проблему трудової міграції в країні, цінову політику та загальний економічний стан. П’ять з семи публікації позначені як рекламні, решта дві опубліковані без маркування.


Така сама ситуація з лідером Радикальної партії Олега Ляшка: більшість публікацій, у яких йдеться про з’їзди партії, передвиборчі обіцянки, персональні звернення Олега Ляшка, що висунутий від «радикалів» для участі у виборах, відокремлені як рекламні. Принаймні три таких матеріалів з чотирьох опрацьованих є маркованими.

Політична партія «Українська стратегія Гройсмана» на чолі з чинним прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, який значиться у списку кандидатів у депутати, має три публікації з ознаками «джинси» у різних випусках однієї газети. Жодна публікація не позначена як рекламна й містить розгорнуті тези про діяльність партії, передвиборчу програму та підсумки з’їзду партії.



 

Лише один матеріал помічений як реклама  у друкованих ЗМІ, де опубліковане інтерв’ю з кандидатом від політичної партії «Слуга народу». У статті йдеться переважно про особистість кандидата, життєву позицію, політичні амбіції й намір боротися за мандат.

Щодо кандидатів, які балотуються до Верховної Ради за мажоритарним списком, про таких у регіональних газетах впродовж червня писали неодноразово. Три випуски поспіль обкладинку друкованого видання прикрашав Ігор Рибак, кандидат від 52 округу, безпартійний. Наразі він є чинним депутатом міської ради у місті  Торецьк. Інформація про його автобіографію, діяльність, передвиборчу програму й плани на майбутнє тричі публікувалась у трьох випусках поспіль й за обсягом займала більшу половину матеріалу у примірнику.


Декілька публікацій зі згадкою про самовисуванця по ОВК № 60 Дмитра Лубінця з’явились у червневому випуску волноваської газети. Жодних маркувань, тільки подяка за дитячий майданчик на території лікарняного відділення особисто Лубінцю, який є чинним народним депутатом і братиме участь у парламентських виборах. Ще дві згадки у тому ж випуску мають тональність подяки за ймовірне сприяння реалізації окремих проектів.



Сергій Магера, висунутий партією «Опозиційний блок» для участі у парламентських виборах, з’явився на сторінках спецвипуску маріупольського видання у рубриці інтерв’ю із заголовком: «Зарабатывать мы умеем, упрашивать не хотим». На перших двох сторінках примірника розміщено звітний матеріал про з’їзд партії, передвиборчі амбіції й презентація списку лідерів.



У попередньому випуску опублікований майже аналогічний матеріал на користь партії «Опозиційний блок», також без маркування. Наступною йде стаття  про стратегію розвитку від Вадима Бойченка, очільника Маріуполя, і слова підтримки «Опозиційному блоку», у партійних списках якої зазначений сам Бойченко. Матеріал розміщений на 2-й сторінці у рубриці «События», жодним чином не відокремлений.

Три публікації про Руслана Требушкіна у покровському ЗМІ, де один - у контексті партії, ще два - велике інтерв’ю та передвиборча програма на останній сторінці. Усі матеріали розташовані у рамках одного випуску й не позначені як рекламні.






Юрій Солод, кандидат у депутати від «Опозиційної платформи – За життя» по ОВК № 47 фігурує у ЗМІ разом із партійними колегами Наталією Королевською та Юрієм Бойком. Про візит до Святогірської Лаври з молитвою «за мир», заяви щодо скасування мовного закону зазначені на одній сторінці трьома окремими публікаціями, проте без належного маркування. Ще одна публікація з ознаками «джинсами» на користь кандидата від ОВК 47 Юрія Солода прикрашає сторінку газети поряд зі зверненням Надії Савченко, теж без маркування. Такі матеріали можуть носити ознаки прихованої політичної реклами.



Дві ідентичні публікації у різних ЗМІ про лідера «Опозиційної платформи – За життя» Юрія Бойка, де міститься заклик і аргументація розглядати його кандидатуру на посаду прем’єр-міністра. Агітаційний матеріал належним чином розташований у рекламному розділі, проте, у іншому виданні такого відокремлення немає.



Друковані видання по 49-му округу з центром у Дружківці протягом минулого місяця публікували матеріали, що можуть мати ознаки політичної реклами, без належного маркування на користь дружківського міського голови Валерія Гнатенка, який балотується у народні депутати від «Опозиційної платформи – За життя».

У обидвох примірниках висловлюється підтримка кандидату Гнатенку за результатами соцопитування мешканців Дружківки, звернень керівників дружківських підприємств та ветеранів. На першій сторінці газети - зображення Гнатенка та матеріал із заголовком «Выбор Дружковки – Валерий Гнатенко». Публікації розташовані поряд із телевізійною програмою, прогнозами синоптиків та загальними міськими новинами.

Така сама ситуація з Борисом Колесніковим, який балотується від Опозиціного блоку у 49 виборчому окрузі. У двох газетах оприлюднено принаймні 6 матеріалів на користь кандидата або партії, від якої він висунутий на парламентських виборах. Жодна публікація не позначена як рекламна.



Самовисуванець Олег Недава, член партії «Наш край» і чинний народний депутат України, траплявся у ЗМІ виключно на правах реклами. Обидва матеріали у випуску слов’янської газети за червень місяць помарковані належним чином.



У ч. 1 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» йдеться, що передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Частина 3 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» закріплює, що політична реклама - це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій - суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій - суб'єктів виборчого процесу також є політичною рекламою.

Відповідно до частини 7 статті 74 цього Закону,  засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог частин п'ятої та десятої статті 72 і частин другої та сьомої статті 73 цього Закону, забороняється агітувати голосувати за або не голосувати за партії, кандидатів у депутати чи поширювати інформацію, яка має ознаки політичної реклами, безоплатно або яка оплачена з джерел, не передбачених законом, а так само поширювати будь-яку інформацію з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного суб'єкта виборчого процесу. Авторам і ведучим телерадіопередач, які є кандидатами у депутати, під час виборчого процесу також забороняється у телерадіопередачах вести передвиборну агітацію.

Окрім цього, згідно з частиною 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.