26 червня, а також 2 та 3 липня представники ОПОРИ провели тренінг «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу» в трьох найбільших містах області. В Дніпрі, Кам’янському та Кривому Розі понад 150 правоохоронців відпрацювали алгоритм дій при виявленні виборчих порушень та оперативному реагуванні на них.

26 червня в Кривому Розі, 2 та 3 липня в Дніпрі та Кам’янському працівники відділів превенції та слідчі взяли участь у тренінгах «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу». Під час тренінгів, участь в яких взяли понад 150 правоохоронців з усіх міст та районів Дніпропетровської області, правоохоронці вчилися виявляти виборчі порушення та реагувати на них. Провели навчання представники Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк і Богдан Мохончук.

Тренінг відбувся у два етапи – спочатку для групи представників поліції превенції, а опісля – для групи слідчих. В свою чергу, кожен етап був поділений на теоретичний та практичний блоки. Під час розгляду теорії поліцейські актуалізували знання щодо календарного плану виборчого процесу, обговорювали права та обов’язки різних суб’єктів виборів та судову практику. Окрім того, йшлося про типові порушення та алгоритми дії у разі їх виявлення. Тренери разом із правоохоронцями розглядали різні види підкупу, порушень щодо розміщення та поширення агітації та пригадали структуру сайту Центральної виборчої комісії, аби оперативно віднаходити інформацію про кандидатів, довірених осіб чи спостерігачів.

Заступник начальника сектору превенції Новомосковського відділу поліції, капітан поліції Ігор Чернявський розповів: «Тренінг відбувається шляхом діалогу, спілкування. З’ясовуємо проблемні питання, які були під час забезпечення правопорядку під час виборів президента України. Такий тренінг корисний, це допомога, в тому числі юридична, оскільки представники ОПОРИ досить обізнані в питаннях законодавства. Щось нове для себе також беремо».

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Дніпропетровській області наголосив: «На тренінгу учасники розповідали про свій досвід роботи на виборах президента, проблеми, з якими зіштовхувалися, правопорушення, які фіксували найчастіше. Вважаю важливим продовжувати співпрацю з правоохоронцями».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)