В Полтаві кандидат-самовисуванець Олег Петровець проводить зустрічі з виборцями, на яких розповідає про підтримку Володимира Зеленського та партії «Слуга Народу». В своїй агітаційній продукції він використовує символіку та кольори партії Президента, хоча представники «Слуги Народу» на Полтавщині називають його «фейком». Також в Кременчуці з’явились білборди кандидата самовисуванця Кирила Кузьміна з використанням символіки партії Зеленського.

Кандидат в народні депутати в 145 виборчому окрузі Олег Петровець активно проводить зустрічі з виборцями у дворах. 7 липня представники ОПОРИ потрапили на одну з таких зустрічей.

За годину до початку заходу агітатори в зелених футболках з написом «Зе! Депутат. ПП Слуга Народу. Олег Петровець» розповсюджували серед мешканців будинків запрошення на зустріч з кандидатом, а також його агітаційну газету. При цьому, наголошували, що даний кандидат йде від партії Зеленського.

Газета складається з чотирьох сторінок, на яких міститься інформація про самого Олега Петровця, а також  інформація про те, що партія «Слуга Народу» веде до ради своїх представників. На першій сторінці розміщено два зображення – Володимира Зеленського та Олега Петровця. Сама газета виконана в стилі офіційних агітаційних газет «Слуги Народу» з використанням партійних лозунгів та символів. Відповідальним за друк газети значиться кандидат в народні депутати Петровець О.Ф.

Зустріч розпочалась близько 18 години. Посеред футбольного поля біля одного з будинків по вулиці бульвар Нестерова в Полтаві було розміщено два агітаційні банери Петровця та колонку. На зустріч прийшло близько 40 мешканців прилеглих будинків.

Під час свого виступу Петровець наголошував, що є прихильником Володимира Зеленського та партії «Слуга Народу», а також попросив підтримати його та партію на виборах 21 липня.

«21 липня ви будете йти на дільниці. Вам дадуть два бюлетеня. Один – це голосування за партію. Партія «Слуга Народу» – це команда Президента, 14 номер. За нього треба проголосувати, щоб у Зеленського була підтримка в Верховній Раді. Другий бюлетень – прізвища кандидатів, хто балотується в одномандатному виборчому окрузі. Вам треба знайти моє прізвище з 18 кандидатів», – розповів на зустрічі з виборцями Олег Петровець.

В штабі політичної партії «Слуга Народу» на Полтавщині ОПОРІ повідомили, що вважають такі дії Олега Петровця спотворенням інформації та вже звернулись з заявою до правоохоронних органів.

«Ми вперше з таким зіштовхуємось, коли так масово і системно працюють так звані кандидати-«клони». Така нечесна боротьба вона має прямий вплив на волевиявлення виборців і ми бачимо в цьому ознаки порушення виборчого законодавства. Наш кандидат в 145 окрузі Андрій Боблях вже звернувся з заявою до поліції відносно дій Петровця. Також наша партія планує запустити відеоролик, в якому будуть усі наші кандидати, котрих висуває партія по мажоритарних округах. Проте наразі це максимум, що ми можемо зробити, тепер справа за правоохоронними органами, котрі мають забезпечувати законність виборчого процесу», – повідомив ОПОРІ представник штабу партії «Слуга Народу» на Полтавщині Валерій Пархоменко.

Згідно з частиною 10 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів» забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку.

Олег Петровець зареєстрований ЦВК 25 червня. В його біографії вказано, що він є членом партії «Слуга Народу», проте на виборах балотується як самовисуванець. 30 червня Шостий апеляційний суд постановив ЦВК прибрати з його біографії інформацію про партійну приналежність до «Слуги Народу». 4 липня Верховний суд України відхилив апеляцію Петровця, залишивши рішення без змін.

Наразі на сайті ЦВК вказано, що Олег Петровець є безпартійним та балотується шляхом самовисування. Офіційний кандидат в 145 ВО від «Слуги Народу» Андрій Боблях.

Також спостерігачі ОПОРИ фіксують масове розміщення в Кременчуці (146 ВО) агітаційних білбордів самовисуванця Кирила Кузьміна, які копіюють стиль кандидатів від «Слуги Народу». Офіційним кандидатом від «Слуги Народу» в 146 ВО є Фелікс Урін.

Нагадаємо, раніше ОПОРА повідомляла, що в Кременчуці розповсюджується друкована агітаційна продукція від кандидатів-клонів партій «Слуга народу» та «Голос».

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)