Кандидати в народні депутати на Херсонщині використовують  тему релігії у власному піарі – дарують ікони, залучають до агітаційної кампанії священнослужителів та дарують храму нові купола.

6 липня кандидат в народні депутати у186-му окрузі Олександр Кромп (самовисування) під час свята Івана Купала подарував Долматівській ОТГ ікону.

5 липня на місцевому телеканалі ВТВ плюс з’явився сюжет про зустріч кандидата в народні депутати у виборчому окрузі №182 від «Опозиційного блоку» Василя Федіна з працівниками суднобудівного холдингу Смарт Мерітайм Груп. Окрім голови Херсонського обласного комітету профспілки працівників суднобудівної галузі Сергія Ковіня та заслуженого лікаря України Людмили Ломако, кандидата підтримав секретар Херсонської єпархії УПЦ протоієрей Максим. На відео видно, що він стоїть поряд з кандидатом.

Крім того, в інформаційному бюлетені кандидата є коментар протоієрея Максима в рубриці «Чому я довіряю Федіну», де говориться про те, що «протягом довгого часу Василь Федін допомагає херсонським храмам, зокрема Свято-Духовському кафедральному собору», а також прихожанам.

Ще один кандидат мажоритарник в народні депутати Вегандз Мясникян (185-ий округ, самовисування) від свого благодійного фонду придбав нові куполи (п’ять основних і ще один – на дзвіниці) для Храму Різдва Христова у місті Каховка. Про це написало видання «Каховські новини» 4 липня.

Нагадаємо, що раніше інші кандидати в народні депутати (по 186-му округу) – Євген Рищук (самовисуванець) та Олександр Яковлєв (Об’єднання «Самопоміч») вже використовували у власному піарі фінансову допомогу храму та релігійні спільноти.

Відповідно до ч. 3 ст. 35 Конституції України церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави. Згідно з ч. 8 ст. 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» релігійні організації не беруть участі у діяльності політичних партій і не надають політичним партіям фінансової підтримки, не висувають кандидатів до органів державної влади, не ведуть агітації або фінансування виборчих кампаній кандидатів до цих органів. Священнослужителі мають право на участь у політичному житті нарівні з усіма громадянами.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)