Кандидати в народні депутати по 186-му Євген Рищук (самовисуванець) та Олександр Яковлєв (Об’єднання «Самопоміч») використовують у власному піарі фінансову допомогу храму та релігійні спільноти.

Так, 29 червня в місцевих ЗМІ з’явилося повідомлення, що кандидат в народні депутати України по 186-му округу Євген Рищук «допоміг збур'ївчанам відремонтувати дах місцевого храму». У матеріалі йдеться про святкування дня Конституції  в селі Нова Збур’ївка «за ініціативи Євгена Рищука та голови Новозбур'ївської ОТГ Таїсії Самойленко», а також цитується протоієрей Успенського храму Вячеслав Стрельцов, який висловлює підтримку кандидату.

«Новозбур'ївчани вдячні кандидату за чемне та дружнє ставлення до їх громади та бажають перемоги на парламентських виборах», – йдеться в матеріалі.

2 липня Євген Рищук розмістив на своїй сторінці в Фейсбуці фото з протоієреєм та головою Новозбур'ївської ОТГ з підписом «Конструктивна робота – в розумінні людей» та підписом «Рищук Євген, кандидат у народні депутати України».

Конкурент Рищука по 186-му округу, кандидат в народні депутати Олександр Яковлєв (Об’єднання «Самопоміч») 30 червня зустрівся з прихожанами християнської церкви «Слово істини» в селищі міського типу Каланчак, яким він розповів про свою роботу на посаді голови Скадовської міської ради, про свій намір стати народним депутатом України та зазначив: «Я вірю і сподіваюсь на вашу підтримку. Ми повинні розказати своїх знайомим, друзям, близьким, переконувати що є серед кандидатів віруючі люди які прагнуть божого миру на землі. Віруючі не мають бути осторонь політики. Я прошу вашої підтримки, благословення».

Відповідно до ч. 3 ст. 35 Конституції України церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави. Згідно з ч. 8 ст. 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» релігійні організації не беруть участі у діяльності політичних партій і не надають політичним партіям фінансової підтримки, не висувають кандидатів до органів державної влади, не ведуть агітації або фінансування виборчих кампаній кандидатів до цих органів. Священнослужителі мають право на участь у політичному житті нарівні з усіма громадянами.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)