Кандидат в народні депутати по 184-му округу Ігор Колихаєв встановив в селах округу таблички з назвами вулиць, на яких зображений логотип його благодійного фонду та ім’я кандидата.

6 липня в херсонському ЗМІ з’явився матеріал «Медики, поліція і листоноші на Херсонщині отримали допомогу», в якому медпрацівники Великоолександрівської районної лікарні та відділення швидкої допомоги Нової Каховки дякують кандидату в народні депутати Ігорю Колихаєву за таблички з назвами вулиць, які він виготовив «за власний кошт» та які були розміщені в низці сіл та райцентрів області. 

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксували таблички з логотипом фонду кандидата в селах округу ще до офіційного початку виборчої кампанії.

Така ідея сподобалась й іншому активному кандидату по 186-му округу Євгену Рищуку.

Так, 24 червня на офіційному сайті Великокопанівської ОТГ розміщено оголошення про те, що благодійний фонд Євгена Рищука пропонує безкоштовно встановити таблички на домівки, на яких окрім назви вулиці та номеру будинку буде розміщено логотип фонду. Також в оголошенні просили згодних залишити свої дані – ім’я, по батькові, назву вулиці та номер будинку.

Чому така «допомога» є порушенням Закону «Про вибори народних депутатів України» розповів координатор довготермінового спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області.

«Бажання забезпечити  свою візуальну  присутність  та впізнаваність кандидата є зрозумілим. Але не  в тих ситуаціях, де це може створити «ведмежу послугу» безпосередньо виборцям. Адже розміщенні таблички містять ім’я кандидата, і хоча вони встановлювались до початку виборів,  згідно з ч. 3, ст. 70 закону «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація напередодні дня голосування та в день голосування забороняється. Відповідно 20-21 липня зміст таких табличок може розцінюватися як агітація поза строками, за що передбачена адміністративна відповідальність за ст. 212-10 КУПАП», – зазначив координатор.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

д(#вибори; #opora; #опора)