5 липня під час розгляду подань кандидатур на включення до складу дільничних виборчих комісій на засіданні окружної виборчої комісії №59 відбувся конфлікт між кандидатом у одномандатному окрузі №59 (центр округу у місті Мар’їнка) Олександром Мізіним та членами ОВК. Претензії кандидата до виборчої комісії, які під час засідання протягом тривалого часу висловлювались на підвищених тонах, ОВК розцінила як втручання в роботу. Кандидат говорить про вплив на ОВК з боку свого опонента самовисуванця Сергія Сажка.

Під час засідання окружної виборчої комісії №59 з формування ДВК, спостерігачі ОПОРИ стали свідками конфлікту між кандидатом  Олександром Мізіним та членами ОВК. Кандидат висловлював претензії до членів ОВК на підвищених тонах, також з його боку лунали звинувачення у «продажності» на адресу членів виборчої комісії. Таку форму поведінки кандидата окружна виборча комісія розцінила як перешкоджання та намагалася вилучити його з засідання. Проте кандидат не реагував на це, і члени ОВК звернулись у поліцію.

Головуючий на засіданні Григорій Тишевський (заступник голови ОВК) розповів: «Згідно із законодавством у роботу ОВК ніхто не має права втручатися ні кандидат у депутати Верховної Ради України, ні журналіст. Вони лише можуть попросити у нас слова і після того висловити свою думку. Протягом всього засідання у нас присутній кандидат в депутати Верховної Ради Мізін Олександр Юрійович та кореспондент газети, які постійно, не просячи слова, втручаються в роботу ОВК, через це ми були вимушені викликати поліцію».

Сам кандидат в народні обранці, самовисуванець Олександр Мізін має свою версію і свої пояснення щодо ситуації. Спостерігачу ОПОРИ він це прокоментував так: «В окрузі, по суті, нічого окрім корупції не відбувається. Хочу донести до людей і до вас те, що даний 59 округ підкорюється безпосередньо нинішньому депутату Сергію Сажку та його «сірому кардиналу». По суті, зараз ці люди сформували свою комісію. Чому ми виступаємо саме так, тому що ми бачимо те, що відбувається і на даний момент у даній ситуації, це фальсифікація, це зібрана комісія, яка є безпосередньо пана Сажка – інакше я назвати не можу. Якщо у когось виникають сумніви ми можемо підтвердити дані моменти. Чому викликають поліцію? Тому, що може я, як кандидат, виступав за істину, за правду і це комусь не подобається. Не всіх влаштовують ті слова, та істина, і те, що ми кажемо».

Член окружної виборчої комісії Євгенія Салмаш, яка  викликала поліцію, розповіла: «Ми намагались проголосувати, щоб він видалився з залу засідань. Він цього не зробив, тому ми були вимушені звернутися до правоохоронних органів. У нас відбувається зараз серйозний захід – ми формуємо ДВК, а він веде себе – влаштовує цирк, кричить, бігає. Як на мене, він намагається зірвати засідання». 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.