У Києві містянам роздають безкоштовні футболки і кепки в обмін на підписку у Телеграмі і Фейсбуці на сторінку кандидатів-мажоритарників від “Слуги народу”.

Спостерігачі ОПОРИ зустрічали агітаторів у 221 та 217 округах.

Так, 5 липня на Печерську (на перетині бульвару Лесі Українки і вулиці Джона Маккейна агітатори ) та 4 липня на Оболоні (біля станції метро “Мінська”) команди, що складалися з двох  агітаторів, зупинялися у людному місці. З собою мали сумку одягу та повітряну кульку з написом “ЗеQUEST”. 

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Агітатація біля метро “Мінська”.

Перехожим пропонували взяти участь у так званому квесті. Для цього потрібно було збирати наліпки та вигравати призи: бейсболку або футболку із слоганом “Зе!” та назвою міського району.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Подарунки з партійною символікою “Слуги народу” для мешканців Оболоні і Солом'янки.

Люди диктували свої номери телефонів, їм приходили смс із посиланням на акаунти мажоритарниць “Слуги народу”.

Скрінкопія повідомлення, яке приходить виборцю

Залежно від округу, на Мар'яну Безуглу (Оболонь) або Анну Пуртову (Печерськ, частина Шевченківського і Солом'янського районів). У присутності агітаторів потрібно було підписатись на ці акаунти і на Печерську за такий крок людям видавали по бейсболці, а на Оболоні — кепку чи футболку на вибір.

Мар'яна Безугла зареєстрована кандидаткою від “Слуги народу” на 217 окрузі 25 червня. Усього на Оболоні зареєстровано 26 кандидатів.

Анна Прутова теж зареєстрована 25 червня і балотується на 221 окрузі. Усього тут бере участь у виборчих перегонах 31 кандидат.

Відповідно до Закону України “Про вибори народних депутатів” політики можуть дарувати своїм виборцям подарунки з партійною символікою, але вартість не має перевищувати 3 відсотки від мінімальної зарплатні.

Мінімальна заробітна плата станом на сьогодні — 4173 гривні. Три відсотки від цієї суми — 125,19 грн. За умови, якщо кандидати чи партії поширюють товари зі своєю символіко і ці товари дорожчі від порогу, встановленого законодавством, такі їх дії можуть мати ознаки непрямого підкупу виборців. Під це ж визначення підпадають будь-які товари чи послуги без символіки, якщо вони дорожчі за 57,63 грн.

У Законі України “Про вибори народних депутатів” детальніше про це йдеться у частині 14 статті 74: “Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям (...) коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей.  Така передвиборна агітація (...) є непрямим підкупом виборців”.

Відповідальність за підкуп виборців передбачена Кримінальним кодексом.

Зокрема, стаття 160 розтлумачує, що отримання виборцем неправомірної вигоди “карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк”.

Надання такої вигоди “карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади, або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років”. 

Якщо така вигода надається повторно або за попередньою змовою групою осіб, або  кандидатом, або його довіреною особою на виборах, представником політичної партії чи місцевої організації політичної партії чи іншими суб'єктами виборчого процесу, то такі дії “караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років”.

У статті 160 також є примітка, яка пояснює, що “під неправомірною вигодою слід розуміти кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує три відсотки розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, які пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав”. Тобто 57, 63 гривні.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.