В Ужгороді та інших містах Закарпатської області знову з’являються нові білборди з іменами кандидатів у народні депутати, як тих, які балотуються у мажоритарних округах, так і кандидатів-списочників. На деяких з них немає вихідних даних – інформації про установу, що здійснила друк, тираж, замовника тощо, а на деяких вихідні дані вказані некоректно. Також в Ужгороді розповсюджують газету з елементами чорного піару проти одного із кандидатів та фіксують агітаційний плакат в університеті.

5 липня у Сваляві спостерігач ОПОРИ зафіксував агітаційний плакат кандидата від округу №70 (центр - Свалява) Івана Штулера. На плакаті розміщене фото політика, його ім’я, логотипи «Правого сектора», ВО «Свобода», «Національного корпусу», «Конгресу українських націоналістів», «Організації українських націоналістів», «Української добровольчої армії», «Сокіл Миколаїв» та напис «Єдиний кандидат від об’єднаних націоналістів, 70 округ». На плакаті немає вихідних даних, тому спостерігач ОПОРИ звернувся до поліції.

У приміщенні Ужгородського національного університету спостерігачка ОПОРИ 4 липня зафіксувала агітаційний плакат політичної партії «Голос» та невідкладно проінформувала про це керівництво навчального закладу. Ректор університету Володимир Смоланка зазначив, що плакат знімуть найближчим часом. Як наголосив ректор у коментарі спостерігачці, ймовірно плакат розмістили самі студенти, але його приберуть, адже керівництво закладу не допускає агітацію у навчальному закладі. Згодом агітаційну листівку зняли.

В Ужгороді та Сваляві станом на 5 липня спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди «Європейської солідарності» із доклеєними вихідними даними.  Згідно із ними, замовником бордів є політична партія «Європейська солідарність», установа, що здійснила друк – ТОВ «ТД Гранд Афіш», тираж – 1479 примірників. На бордах також розміщена символіка партії «Європейська солідарність».  На плакаті в Ужгороді є фото Петра Порошенка та напис «Захистимо європейське майбутнє України». Згідно із вихідними даними, замовником бордів є політична партія «Європейська солідарність», установа, що здійснила друк – ТОВ «ТД Гранд Афіш», тираж – 946 примірників.


У Мукачеві й кількох селах району, а також на Міжгірщині спостерігачі зафіксували розклеєні інформаційні листівки із іменами кандидатів по мажоритарних округах №69 (центр - Мукачево) та №70 (центр - Свалява) Едгара Токаря та Михайла Лаби, які є кандидатами-мажоритарниками від партії «Слуга народу». Листівка виготовлена у стилі кольорів партії «Слуга народу».

Щодо листівок з іменем кандидата Михайла Лаби на Міжгірщині, то вони розклеєні у невстановлених місцях, а саме - на стовпах та без вихідних даних.

На Мукачівщині на листівках, де  розміщене ім’я кандидата і напис «Зе депутат слуга народу», вихідні дані є, однак самі листівки розвішені на стовпах - у невстановлених місцях для агітації.


Вже 5 липня спостерігач ОПОРИ зафіксував у місті Свалява розклеєні листівки кандидата Михайла Лаби із вихідними даними. Згідно з ними, замовником є кандидат в народні депутати в одномандатному виборчому окрузі №70 Лаба Михайло Михайлович, установа, що здійснила друк - ФОП Митряк Т.І., тираж - 10 000 примірників. На листівці напис - «Зе депутат слуга народу» та ім’я - Михайло Лаба. Відзначимо, що листівки розклеєні як на дошках оголошень, так і на стовпах, які не є місцем для друкованої агітаційної продукції.

В Ужгороді є білборди із символікою партії «Опозиційний Блок» та іменем чинного міського голови Ужгорода, кандидата за списком від партії «Опозиційний Блок» Богдана Андріїва. На плакаті зображене фото політика та напис «Опозиційний Блок. Довіряй ділам». На плакатах вказано лише те, що замовником бордів є громадська організація «Опозиційний блок». «Ймовірно, ці білборди можуть бути оплачені не з виборчого фонду, адже громадська організація не є суб’єктом виборчого процесу, - зазначає координатор Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області. - Згідно з частиною 6 статті 68 Закону «Про вибори народних депутатів України», передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах». Раніше спостерігачі ОПОРИ фіксували такі самі борди в Ужгороді й Мукачеві, але взагалі без вихідних даних. Крім цього, є білборд із зображенням лідера «Опозиційного блоку» Євгенія Мураєва також із неповними вихідними даними.

У Тячівському районі спостерігач ОПОРИ зафіксував борди «Опозиційного блоку». На них розміщено напис «Разом до перемоги» та розміщені фото Євгенія Мураєва, Олександра Вілкула та Богдана Андріїва. На борді також вказано, що замовником є громадська організація «Опозиційний блок», однак дані про установу, що здійснила друк, тираж тощо.

Також на Тячівщині з’явилися білборди кандидата-самовисуванця Василя Федурцьо, кандидата по округу №72 (центр - Тячів). На білборді є напис «Василь Федурцьо. Закарпаття 72 округ» та його фото. Також у Тячівському районі є сітілайти цього ж політика. На всіх носіях немає вихідних даних, тому спостерігач ОПОРИ підготував заяву до поліції.


Крім цього, у поштових скриньках деяких багатоповерхівок Ужгорода розповсюджують газети, які містить ознаки чорного піару проти депутата Закарпатської обласної ради, кандидата в нардепи по округу №68 (центр - Ужгород) Андрія Андріїва та кандидата в нардепи за списком партії «Опозиційний блок», чинного міського голови Ужгорода Богдана Андріїва. Газета називається «Незалежна громадська правда» громадської організації «Люстраційна комісія Закарпатської області». Згідно із вихідними даними, головний редактор видання - Харченко Вячеслав Валентинович, реєстраційне свідоцтво ЗТ 639/231Р, адреса: 89414, м.Ужгород, пл. Народна буд. 4, віддруковано у ПРАТ «Видавництво Закарпаття», тираж 40000 примірників. У газеті розміщені тексти із назвати «Харківська сходка зрадників», «Жахливий стан ужгородських доріг» тощо.

«У газеті є вихідні дані, є ім’я редактора, - констатує координатор Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області. - Тож у цьому випадку герої публікацій можуть звернутися до суду із позовом, якщо вважають, що проти них розповсюджено звідомо неправдиві відомості». 

У кількох містах області у агітаційному наметі партії «Українська стратегія Гройсмана» перехожих просять заповнити анкету  прихильника політичної сили, у якій потрібно вказати свої прізвище, ім’я й по батькові, адресу реєстрації, контакти, рівень зайнятості та форму співпраці із політсилою.

Як вже повідомляла ОПОРА, раніше в Ужгороді фіксували білборди без вихідних даних ще кількох політичних партій та кандидатів.

Відповідно до частини 7 статті 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

У частині 23 статті 74 цього ж Закону йдеться, що забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Згідно з частиною 6 статті 68 Закону, передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

Відповідно до частини 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.                                                                               

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)