2 липня в Полтаві пройшло представлення партії «Голос» за участі лідера Святослава Вакарчука. По завершенню спілкування з виборцями Вакарчук відіграв безкоштовний концерт разом з гуртом «Океан Ельзи», повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

У рамках презентації партії в місті було заплановано два заходи – на 18 годину відкрита зустріч зі Святославом Вакарчуком в Петровському парку, та на 20 годину знайомство з командою змін в парку «Перемога».

Напередодні містом їздили автомобілі з агітаційними банерами партії «Голос» та запрошували містян на зустріч.

В Петровському парку поблизу сцени агітатори партії в футболках з написом «Голос» розповсюджували друковану агітаційну продукцію – газети та листівки.

На захід прийшли й близько 10 прихильників «Партії Шарія». Вони надули кульки червоного кольору, проте провокацій на заході не відбулось.

Спершу зі сцени виступили мажоритарники Полтавщини від «Голосу» Анна Політуча (ВО №144), Ростислав Зауральський (ВО №146), Артур Кобзар (ВО №148) та Оксана Гуйда (ВО №150). Потім слово взяв Святослав Вакарчук, котрий презентував основні засади його політичної сили. Також Вакарчук наголосив, що не вважає виступ гурту «Океан Ельзи», який запланований на 20 годину в іншому місці, політичною агітацією.

«Це гроші або мої особисті, або гроші фонду, який ми маємо для благодійних речей і який маємо право використовувати за статутом. Жодних грошей політичних – ні з партії «Голос», ні нашого передвиборчого фонду, на концерти «Океану Ельзи» не тратиться. Це було би неправильно і ми цього не збираємось робити. Більше того, під час концерту не буде ніякої символіки, ніякої політичної агітації», – пояснив Святослав Вакарчук.

Близько 20 години в парку «Перемога» розпочався другий захід, на якому, перед виступом гурту «Океан Ельзи», була представлена місцева команда партії. Після цього зі сцени прибрали усю агітаційну продукцію та розпочався півторигодинний концерт гурт «ОЕ».

Щоб зрозуміти, хто саме фінансував захід з виступом «Океана Ельзи» ОПОРА звернулась до місцевого представництва партії «Голос» в Полтавській області.

«Організацією Туру займається національна команда. На завершення туру готують детальний звіт по використанню коштів по всій Україні», – повідомила ОПОРІ координатор «Голосу» Полтавщини Юлія Городчаніна.

«Якби на початку даного заходу на сцені не відбувалось представлення кандидатів від політичної партії «Голос», а одразу розпочався концерт гурту «Океан Ельзи», на якому не було б жодної агітації, то дійсно не було б жодних підстав казати про політичний характер даного заходу. Проте, перед виступом гурту на сцені таки відбувся агітаційний захід партії «Голос». А так, як гурт виступив одразу на тій же сцені, то тут постає питання, хто саме фінансував даний захід. Якщо, як каже Вакарчук, це фінансувалось з його особистих коштів, то це може порушувати виборче законодавство, котре дозволяє фінансувати агітацію лише з виборчого фонду партії чи кандидата. Проте перевірити цю інформацію можна буде лише після надходження фінансового звіту, який партії мають подати до 28 липня включно», – зауважив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області.

Згідно з частиною 6 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів»: «Передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється».

Згідно з частиною 5 статті 49 Закону розпорядник коштів поточного рахунку виборчого фонду партії зобов’язаний не пізніш як на сьомий день після дня голосування подати розпоряднику коштів накопичувального рахунку виборчого фонду партії остаточний фінансовий звіт про використання коштів відповідного поточного рахунку виборчого фонду.

Крім цього, за словами координатора, такі дії також можуть порушувати стандарти. «Так як виступ гурту «Океан Ельзи» розпочався одразу після завершення представлення партії на тій же сцені, виборці асоціюють його як продовження агітаційного заходу, що впливає позивним чином на сприйняття політичної сили. Такі дії можуть порушувати стандарти виборчого права, проте через прогалини в виборчому законодавстві вони не можуть бути обмежені, хоча це й надає певну перевагу кандидатам-артистам», – пояснив він.

3 липня відбулась подібна презентація партії в Горішніх Плавнях та Кременчуці.

Нагадаємо, на Полтавщині кандидат організував концерт за участі «Ляпісу-98», проте через вокаліста не зміг виставити агітацію.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)