Активісти ОПОРИ дослідили доступність виборчих дільниць Дніпропетровщини для  людей з інвалідністю: не всі дільниці обладнані пандусами, а бюлетені шрифтом Брайля на виборах не передбачені.

Чверть виборчих дільниць області не пристосовані для людей з інвалідністю. Про це повідомила омбудсменка Громадської мережі ОПОРА в Дніпропетровській області. «Не всі дільниці на території Дніпропетровської області містять обов’язкове обладнання. Частина дільниць розташована вище першого поверху. За офіційними даними, які нам надала обласна державна адміністрація Із 1770 дільниць — 184 розташовані вище 1-го поверху, 284 — не обладнанні пандусами. Більше половини випадків, якщо пандуси є, то знаходяться під кутом, і людина на інвалідному візку не має змогу заїхати без сторонньої допомоги», - зазначила вона.

Активістка Громадянської мережі ОПОРА розповіла: «Я не бачу близько двох років. Президентські вибори були для мене першими, коли я стикнулась із такими проблемами. На виборчих дільницях дуже багато сходів. У мене немає проблем з опорно-руховим апаратом, але мені важко йти по сходах, оскільки я їх не бачу. Це небезпечно. Пандуси – набагато зручніші. На дільниці я попередила, що я – людина з особливими проблемами стосовно зору. Я буду йти із супроводом. Я зайшла до кабінки, одразу забіг чоловік, котрий почав кричати, щоб я покинула кабінку. Це неприємний момент. По-друге, я змушена звертатись по допомогу: увійти в кабінку, зробити позначку. Це вже не є таємним голосуванням. Якби на бюлетені були позначки шрифтом Брайля, це було б значно зручніше».

Також додала, що особи похилого віку або особи, які не можуть рухатися, мають право проголосувати вдома. Для цього їм необхідно написати заяву, де вказати адресу, засіб зв’язку, та причини чому вони не можуть прибути на виборчу дільницю. Заяву потрібно передати на дільницю там де особа зареєстрована до останньої п’ятниці

За правовою допомогою виборці можуть звернутись безпосередньо до громадських омбудсменів із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в своєму регіоні.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.