На сайті Центральної виборчої комісії з’явилася постанова «Про виконання судових рішень» від 1 липня 2019 року згідно з якою на мажоритарному окрузі №70 (центр - Свалява), ЦВК зареєструвала кандидатом Івана Балогу (самовисування) у реєстрації якому спершу відмовили.

У окрузі №70 (центр - Свалява) тепер є два кандидати із іменем Балога Іван Іванович. Один кандидат Іван Балога, чинний нардеп висунутий партією «Єдиний центр» зареєстрований у цьому окрузі ще 7 червня 2019 року, проживає у Мукачеві. Інший Іван Балога, зареєстрований згідно із рішенням суду 1 липня 2019 року безпартійний, пенсіонер, а проживає в селі Радивонівка Великобагачанського району Полтавської області.

У постанові вказано, що 18 червня 2019 року Балога Іван Іванович подав заяву про самовисування разом з іншими документами щодо реєстрації його кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 70 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

«За результатами розгляду вказаних документів Комісія згідно з пунктом 2 частини першої статті 60 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі – Закон) відмовила в реєстрації кандидатів у народні депутати України Балоги І.І. та Германа М.В. у вказаних одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України  21 липня 2019 року постановами від 21 червня 2019 року № 1133 та № 1134», - йдеться у постанові ЦВК.

Однак Іван Балога звернувся до суду із позовною заявою, в якій попросив суд скасувати постанову про відмову у реєстрації та зобов’язати комісію зареєструвати його кандидатом у народні депутати.

Шостий адміністративний апеляційний суд задовільнив позов Івана Балоги 26 червня 2019 року, а постанову Центральної виборчої комісії від 21 червня 2019 року про відмову в реєстрацію визнав протиправною та скасував, а також суд зобов’язав ЦВК зареєструвати Івана Балогу як кандидата у народні депутати України в окрузі №70.

Нагадаємо, на сайті ЦВК станом на 22 червня була розміщена інформація щодо нібито скасування реєстрації кандидата від партії «Єдиний центр» в окрузі №70 Івана Балоги. Документом щодо скасування реєстрації вказана постанова ЦВК №1133 від 21 червня. Як виявилося, на сайті ЦВК закралася технічна помилка і постанова щодо відміни реєстрації насправді не стосувалася висуванця від «Єдиного центру» Івана Балоги, а стосувалася Івана Балоги, який балотується шляхом самовисування і у реєстрації якому ЦВК спершу відмовила.

У шести закарпатських округах зареєстровано ще кілька випадків застосування технології «двійників». В окрузі №68  (центр - Ужгород) балотуються три людини із прізвищем Андріїв і одна особа із прізвищем Андрєєв. Андрій Андріїв – чинний депутат Закарпатської обласної ради від партії «Відродження», підприємець. Попри те, що Андрій Андріїв є членом партії, балотується він шляхом самовисування, Ігор Андрєєв, ще один Андрій Андріїв та Іван Андріїв. Андріїв Іван Михайлович, відомо із сайту ЦВК, є пенсіонером, проживає в місті Мукачево. Кандидат Андрєєв Ігор Геннадійович, відомо із сайту ЦВК, проживає в місті Суми, працює на «Миколаївському глиноземному заводі». Андріїв Андрій Григорович є машиністом насосної станції, працює у  позаміському закладі оздоровлення та відпочинку "Лімниця" Івано-Франківської міської ради, проживає в селі Підмихайля Калуського району Івано-Франківської області. 

У окрузі №71 (центр - Хуст) балотуються два Михайли Поповичі: один від «Радикальної партії Олега Ляшка», фізична особа – підприємець, безпартійний, проживає в селі Луково Іршавського району, інший – від політичної партії «Патріот», за інформацією із сайту ЦВК - заступник голови Хустської районної державної адміністрації, безпартійний, проживає в селі Золотарьово Хустського району.

Від округу №72 (центр - Тячів) балотуються два Ігоря Савчука. Ігор Васильович Савчук - самовисуванець, директор ТОВ "Рахів-аудит", безпартійний, проживає в місті Рахів Рахівського району. Ігор Петрович Савчук - тимчасово не працює, член Політичної партії "Опозиційна платформа – За життя", проживає в смт Дубове Тячівського району.

У окрузі №73 (центр - Виноградів) балотуються два Василя Брензовича. Першим був зареєстрований Василь Брензович (13 червня), який є чинним нардепом, членом «КМКС»Партії угорських України» та відомим політиком в області, одним із лідерів серед угорськомовної громади області. Вже 18 червня ЦВК зареєструвала у цьому окрузі ще одну людину з іменем - Брензович  Василь Іванович. Він, згідно із опублікованої інформації на сайті ЦВК, тимчасово не працює, безпартійний, проживає в селі Люта Великоберезнянського району йде на вибори як самовисуванець.

                                                                              

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)