В Полтавській області в межах 8 виборчих округів зареєстровано 144 кандидати в народні депутати. З них 81 є самовисуванцем, 63 кандидати представляють 17 різних політичних сил, а 40 осіб мають попередній досвід балотування до Ради. Такі дані отримала ОПОРА, проаналізувавши кандидатів-мажоритарників Полтавщини.

Найбільша конкуренція в ВО №146 – на один мандат претендує одразу 31 кандидат. Найменша кількість претендентів в ВО №151 – 10. Зі 144 кандидатів 63 представляють партії. Ще 81 претендент балотується шляхом самовисування.

Своїх кандидатів в округах мають 17 політичних сил, з яких «Батьківщина» та «Слуга народу» покривають усі вісім округів.

Досвід балотування до Верховної Ради на минулих виборах мають 40 кандидатів (27,7%), з яких і усі 8 народних депутатів минулої каденції від мажоритарних округів – Сергій Каплін (ВО №144), Юрій Бублик (ВО №145), Юрій Шаповалов (ВО №146), Олег Кулініч (ВО №147), Костянтин Іщейкін (ВО №148), Андрій Река (ВО №149), Костянтин Жеваго (ВО №150) та Руслан Богдан (ВО №151).

Середній вік кандидата 42,73 роки. При цьому, наймолодші кандидати балотуються в ВО №144 – середній вік 38,22. Найстарші в ВО №149 – 45,16. До Ради балотується 121 чоловік та 23 жінки. Зі 144 кандидатів 47 не є мешканцями округу.

З початку виборчої кампанії представниками ОПОРИ була зафіксована передвиборча активність з боку 43 кандидатів.

Також в Полтавській області зареєстровано 12 кандидатів-двійників. Переважна більшість з них в ВО №146 – 7 двійників. По два кандидати в ВО №145 та №149. Та один в 148 виборчому окрузі.

При цьому, шість двійників направлені проти кандидатів від партії «Слуга Народу». Так, в ВО №146 зареєстровано чотирьох кандидатів самовисуванців (Алексієнко, Дедюрін, Дроздова, Кузьмін) та в №148 (Гармаш). Місцем роботи цих самовисуванців вказані приватні підприємства зі схожими назвами на партію «Слуга Народу». В ВО №145 (Петровець) у кандидата-самовисуванця Олега Петровця значиться, що він є членом партії «Слуга Народу», проте йде самовисуванням. Відносно цього президентська партія звернулась до Шостого апеляційного адміністративного суду, який 30 червня постановив прибрати з біографії інформацію про партійну приналежність даного кандидата. Проте, станом на 2 липня на сайті ЦВК досі лишається інформація про партійну приналежність Олега Петровця.   

Двоє (в ВО № 145  Пильник та в ВО №146 Савченко) направлені проти кандидатів партії «Голос».

Також зареєстровано чотири пари кандидатів самовисуванців з однаковими ініціалами. В ВО №146 зареєстровано дві Оксани Піддубні та два Геннадія Музики.

А у виборчому окрузі №149 – два Вітка та два Реки.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)