28 червня в смт  Козельщина відбувся концерт до Дня молоді та галаконцерт співочого конкурсу «Співаймо разом». Захід організований «за сприяння» кандидатки в народні депутати в виборчому окрузі №149 Лариси Босенко (суб’єкт висування партія «Батьківщина»). Переможці співочого конкурсу отримали «грошові подарунки», повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Обидва заходи відбувались в селищному будинку культури. Перед конкурсом відбувся концерт до Дня молоді за участі молодих артистів району, під час якого на сцену до вітального слова був запрошений селищний голова Олександр Троцький (на сайті селищної ради Козельщини вказано, що він є членом партії «Батьківщина»). Після цього було оголошено про початок конкурсу «Співаймо разом».

На початку та в кінці заходу наголошувалось, що співочий конкурс відбувається за сприяння Лариси Босенко, лідера  громадської організації «Наша справа Полтавщина».

На вході в концертну залу роздавали безкоштовні квитки, які використовувались як бюлетені при голосуванні за «приз глядацьких симпатій». Загалом визначались переможці у чотирьох категоріях: приз глядацьких симпатій, а також серед учасників вікових категоріях від 10 до 17 років, від 18 до 35 років, та 35+ років.

Після виступу усіх учасників декілька чоловік з скриньками пройшлись між рядами та зібрали квитки, де необхідно було вказати номер виконавця, котрий сподобався найбільше. Спостерігачі ОПОРИ зауважили на квитку напис: «За сприяння Лариси Босенко». Однак відомостей про замовника, установу, яка здійснила друк,тираж, інформації про осіб, відповідальних за випуск на поліграфії не було.

Під час нагородження переможців слово взяла Лариса Босенко та анонсувала зі сцени остаточний галаконцерт конкурсу, котрий має відбутися 18 липня в Кобеляках. «Я вдячна всім учасникам та шанованому журі, котре визначала переможців. Я вдячна вам за те, що ви стали учасниками маленького нашого дійства. Наш конкурс проходить на теренах Полтавщини. Це вже третій район який ми об’їжджаємо. Остаточний галаконцерт відбудеться 18 липня в Кобеляках, де будуть усі переможці», – повідомила Босенко.

Після цього вона запросила на сцену одного з членів журі, котрий оголошував та нагороджував переможців грамотами та «чарівними конвертиками».

Переможці не захотіли демонструвати представникам ОПОРИ, що саме було в конвертах. Проте, в агітаційні газеті ГО «Наша справа Полтавщина», котра розповсюджується в межах округу, вказувалось, що «всі переможці отримали дипломи та грошові призи від Лариси Босенко».

Окрім цього, в газеті міститься інформація про те, що Лариса Босенко 20 червня, ще до реєстрації кандидаткою, подарувала телевізор Світлогірській школі, а також організувала екскурсії до харківського екопарку учням шкіл Чутівського, Кобеляцького та Новосанжарського районів. Замовником даної газети є ГО «Наша справа Полтавщина».

ОПОРА намагалась зв’язатись з Ларисою Босенко або з представниками ГО «Наша справа Полтавщина», проте на телефонні дзвінки ні кандидатка, ні в організації не відповіли.

Лариса Босенко була зареєстрована офіційно кандидаткою в народні депутати 24 червня.

«Роздача грошових конвертів на заході влаштованому кандидаткою в народні депутати може мати ознаки порушення виборчого законодавства. І хоча «чарівні конвертики» вручала переможцям не особисто Лариса Босенко, так як захід був організований за її сприянням, можна вважати, що подарунки вручаються саме від кандидатки, що й підтверджується в її агітаційній газеті. Відносно цього факту ОПОРА готує звернення до поліції, задля перевірки законності таких дій збоку Лариси Босенко», – розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області.

Згідно з частиною 3 статті 68 Закону «Про вибори народних депутатів»: «Політична реклама – це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій - суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій - суб'єктів виборчого процесу також є політичною рекламою».

Згідно з частиною 14 статті 74 цього ж Закону забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Також, частина 23 статті 74 Закону забороняє виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Нагадаємо, цей пісенний конкурс розпочався ще до реєстрації Босенко в якості кандидатки.

 

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)