Кандидати в народні депутати по херсонських округах взяли участь у випускних – дарували салюти, шоу, роздавали грошові винагороди, що може мати ознаки непрямого підкупу виборців.

Як повідомили спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, кандидат в народні депутати по 184-му округу Іван Вінник (самовисуванець) 28 червня роздавав у Великоолександрівському та Нововоронцовському районах грошові винагороди від 5 до 10 тисяч гривень учням шкіл району, які отримали найвищі бали за підсумками ЗНО, а також їхнім викладачам та класним керівникам.

На сторінці Благодійного фонду кандидата зазначено, що «стипендії заснував Благодійний фонд Івана Вінника з метою підтримки та заохочення випускників шкіл, які за підсумками зовнішнього незалежного оцінювання наберуть не менше 195 балів».

Кандидат в народні депутати по 185-му округу від партії «Опозиційна платформа – за життя» Павло Філіпчук подарував випускникам кількох навчальних закладів салют: 27 червня – на випускному балі в селищі міського типу Новотроїцьке, 25 червня – на випускному в селищі міського типу Любимівка.

25 червня до Павла Філіпчука приєднався  його конкурент по 185-му округу, кандидат-самовисуванець Вегандз Мясникян. Разом вони подарували випускникам навчальних закладів Любимівської територільної об’єднаної громади «фаєр шоу», святковий салют, а благодійний фонд ще одного кандидата в народні депутати – Ігоря Колихаєва (184-ий округ, самовисуванець) – подарував випускникам дискотеку та виступ колективу «Дженерал Войс».

28 червня кандидат в народні депутати по 186-му округу самовисуванець Євген Рищук взяв участь у випускному Новозбур’ївської школи № 1. 22 червня за підтримки благодійного фонду Євгена Рищука відбувся випускний у Нововолодимирівському дошкільному навчальному закладі «Калинка».

Деякі кандидати в народні депутати обмежилися тільки присутністю на випускних та словесними привітаннями.

28 червня чинний народний депутат та кандидат в депутати по 183-му округу Олександр Співаковський (самовисуванець) був присутній на випускному Херсонського академічного ліцею ім. О.В. Мішукова. Політик зазначив, що двері Херсонського державного університету, ректором якого він є, для цих хлопців і дівчат відкриті. Того ж дня Олександр Співаковський завітав на випускний в херсонську школу гуманітарної праці.

27 червня Олександр Співаковський разом з колегою – чинним народним депутатом та кандидатом по 185-му округу Сергієм Хланем (самовисуванець) взяли участь у врученні дипломів молодим спеціалістам Генічеського медичного училища, вручали дипломи молодим спеціалістам. Олександр Співаковський, окрім цього, вручив колективу медучилища «вітальний адрес» та почесну грамоту від Херсонського державного університету, ректором якого він є.  

Згідно з ч. 14 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)